Etusivu » Syöpä » 7 alkavan kohdunrungon syövän merkkiä, joita et halua jättää huomioimatta
Intiimialueen vaivat

7 alkavan kohdunrungon syövän merkkiä, joita et halua jättää huomioimatta

Kuva: Getty Images

Kohdunrungon syöpä kuuluu kohtusyöpiin. Kohdunrungon syöpä on naisten kolmanneksi yleisin syöpä, ja kaikista gynekologisista syövistä yleisin. Suomessa todetaan vuosittain noin 850 uutta kohdunrungon syöpää.

Kohdunrungon syövän oireet ovat selkeitä, ja tästä syystä valtaosa syövistä pystytään toteamaan varhaisessa vaiheessa ennen kuin ne leviävät kohdun ulkopuolella. Katso seitsemän alkavan kohdunrungon syövän oiretta, joita ei tulisi sivuuttaa.

1. Normaalista poikkeava kuukautisvuoto

Jos kuukautisvuotosi on muuttunut yhtäkkiä merkittävästi runsaammaksi, niukemmaksi, pidemmäksi tai lyhyemmäksi, voi olla syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Syy ei aina välttämättä ole syövässä vaan kuukautisvuodon määrä voi vaihdella vuosien myötä, mutta syövän mahdollisuus kannattaa sulkea pois.

2. Vaihdevuosien jälkeinen vuoto

Jopa 10 prosentissa tapauksissa vaihdevuosien jälkeen ilmaantunut verinen vuoto paljastuu kohtusyöväksi. Ole yhteydessä lääkäriin, jos koet poikkeavaa veristä tai vetistä vuotoa vaihdevuosien jälkeen.

3. Korkeat insuliinitasot tai diabetes

Kohdunrungon syöpä on neljä kertaa yleisempi naisilla, jotka sairastavat diabetesta. Tavallista korkeammat insuliinitasot voivat nopeuttaa syöpäsolujen kehittymistä. Etenkin diabeetikon kannattaa siis kiinnittää huomiota terveellisen painon ylläpitämiseen ja säännöllisen liikuntaan. Nämä paitsi vähentävät kohdunrungon syövän riskiä, ja auttavat myös diabetekseen.

4. Painonnousu

Kohdunrungon syövän, ja kehoon kertyneen ylimääräisen rasvan välillä on selkeä yhteys. Painon nousun tai ylipainon myötä kehoon kertyneet rasvasolut tuottavat estrogeenia. Ylimääräinen estrogeeni varastoituu naisen kehoon ja lisää kohdunrungon syövän riskiä.

5. Perinnöllinen alttius

Lynchin oireyhtymä on geneettinen sairaus, joka lisää riskiä paksusuolen tai kohdunrungon syöpään sairastumiseen. Syöpäseulonta kannattaa, ja syövän riskiä vähentävä leikkaus voi auttaa näiden syöpien riskien vähentämisessä.

6. Synnyttämättömyys

Estrogeeni lisää kohdunrungon syövän riskiä, ja synnyttämättömillä naisilla riski sairastua kohdunrungon syöpään on suurempi kuin synnyttäneillä naisilla. Mitä useamman kuukautiskierron naiskeho käy läpi, sitä suurempi on riski sairastua kohdunrungon syöpään.

Ehkäisypillereiden käytöllä on taasen positiivisia vaikutuksia, ja niiden käyttö vähentää sairauden riskiä. Viisi vuotta jatkuneen yhdistelmäehkäisypillerien käytön on todettu vähentävän kohdunrungon syövän riskiä 60 %.

7. Ikä

Kohdunrungon syövän sairastuvuus lisääntyy merkittävästi 65 ikävuoden jälkeen. Noin 90 prosenttia uusista kohdunrungon syövän tapauksista löydetään yli 50-vuotiailta, ja 50 % yli 65-vuotiailta. Alle 40-vuotiailla kohdunrungon syöpä on harvinainen.

Koepalan ottaminen on helppo ja melko kivuton toimenpide, ja se voi sulkea pois syövän mahdollisuuden ja palauttaa mielenrauhan.

Next article