Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Eteisvärinällä yhteys aivoinfarktiin
Aivoinfarkti

Eteisvärinällä yhteys aivoinfarktiin

Eteisvärinän ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää on, että muistetaan liikkua tarpeeksi, välttää liikaa suolaa ja pitää paino kurissa. Kuva: Getty Images

Ikääntymisen ohella merkittävimmät eteisvärinälle altistavat tekijät ovat kohonnut verenpaine, erilaiset sydänsairaudet, diabetes sekä ylipaino.

Eteisvärinä on yleisin hoitoa vaativa sydämen rytmihäiriö, jossa sydän lyö epäsäännöllisesti ja usein myös epätavallisen tiheään. Eteisvärinällä on usein yhteys muihin sydänsairauksiin, kuten sydämen vajaatoimintaan, sepelvaltimotautiin sekä läppävikoihin. 

– Eteisvärinä yleistyy iän mukana, joten eniten sitä esiintyy korkeimmissa ikäryhmissä. Nuorempien eteisvärinä rytmihäiriötautina on harvinainen, ylilääkäri Mika Lehto sanoo. 

Eteisvärinän oireet ovat Lehdon mukaan paitsi yksilöllisiä myös vaihtelevia. 

– Tavallisin oire on sydämen tykytys eli tuntemus siitä, että sydän lyö rytmihäiriön aikana poikkeavasti ja nopeasti. Myös hengenahdistusta, rintakipua ja huimausta saattaa esiintyä.

Terveelliset elintavat tärkeässä roolissa

Vaikka eteisvärinä ei välittömästi ole vaarallinen, Lehto muistuttaa, että se voi kuitenkin ilman hoitoa johtaa aivoinfarktiin.

– Aivoinfarkti on yleinen varsinkin iäkkäämmillä eteisvärinäpotilailla. Värinän aikana sydän ei kierrätä kunnolla verta, mikä altistaa hyytymälle. Aivovaltimoon kulkeutuessaan hyytymä tuottaa halvauksen, Lehto sanoo.

Ylilääkäri korostaa myös korkean verenpaineen jo itsessään olevan riskitekijä, kun jatkuva paine rasittaa verenkiertoelimistöä ja altistaa sekä aivoinfarktille että aivoverenvuodolle.

– Eteisvärinän ennaltaehkäisyssä tulee siis kiinnittää huomiota perus-
sairauksiin, kuten kohonneeseen verenpaineeseen. Tärkeäksi tekijäksi nousee myös terveellisten elintapojen noudattaminen, eli muistetaan liikkua tarpeeksi, välttää liikaa suolaa ja pitää paino kurissa.

Tee pulssin tunnustelusta tapa!

1. Kokeile, mistä pulssi tuntuu parhaiten. Hyvä tunnustelupaikka on ranteessa peukalon puolella, kyynärtaipeessa tai kaulalla.

2. Paina kevyesti sormilla tunnustelukohtaa ja tunnustele sykäyksiä. Rytmin tai sen muuttumisen huomaa esimerkiksi laskemalla sykettä ääneen.

3. Laske sykäykset 30 sekunnin ajan ja tuplaa sitten saamasi tulos. Näin tiedät, montako kertaa sydämesi lyö minuutissa.

Ota yhteyttä lääkäriin
• jos aiemmin säännöllinen pulssi on epäsäännöllinen
• jos pulssi on hyvin tiheä tai epäsäännöllinen
• jos lepopulssi on huomattavasti nopeutunut tai hidastunut.

Next article