Jarkko Piuhola
lääketieteen tohtori, erikoislääkäri,
kardiologia ja sisätaudit, Oulun yliopistollinen sairaala OYS
Aorttastenoosin eli aorttaläpän ahtauman kehittymisessä on samoja piirteitä kuin verisuonten kalkkeutumisessa, mutta sen tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Aorttastenoosi on etenevä sairaus eikä sitä voi ehkäistä lääkkeillä.
Kun aorttaläppä kalkkeutuu, sen liikkuvuus heikkenee ja sydän rasittuu koko ajan normaalia enemmän.
– Ahtautuneen läpän kautta happirikas veri ei pääse kehoon yhtä tehokkaasti kuin terveessä sydämessä. Tästä seuraa hengenahdistusta rasituksessa, rintakipua ja jopa pyörtyilyä, kardiologi Jarkko Piuhola kertoo.
Usein lääkäri kuulee stetoskoopilla ensin sydämestä sivuäänen ja sitten
ultraäänitutkimuksessa löytyy ahtauma.
– Lievässä ahtaumassa riittää seuranta. Koska aorttastenoosi on senioreiden sairaus, monien olo heikkenee nopeasti. Sydämen ylimääräinen rasitus voi aiheuttaa myös pysyviä rytmihäiriöitä ja vajaatoimintaa. Jos ahtauma on merkittävä, tilannetta ei seurailla, vaan hoito tehdään muutaman kuukauden kuluessa, Piuhola painottaa.
TAVI:lla uuden aorttaläpän saa paikallispuudutuksessa
Aorttastenoosin hoitona on usein TAVI-toimenpide, Transcatheter Aortic Valve Implantation, jossa potilaalle asennetaan uusi aorttaläppä ilman avosydänleikkausta.
– Jos potilas on muuten terve ja valtimopuusto hyväkuntoinen, läppä menee paikalleen helposti. Jos taas hoidettava on valtimosairas 90-vuotias, pitää todella miettiä, miten toimenpide kannattaa tehdä. Ikävuosien mukana kasvavat niin potilaiden hauraus kuin riskit komplikaatioille, Piuhola toteaa.
Moni kotiutuu sairaalasta jo vuorokauden kuluttua ja toipuminen on nopeaa.
Ennen TAVI:a tehdään viipalekuvaus, jossa selviää verisuonten tila. Yleensä reisivaltimo on sopiva väylä, josta uusi bioläppä viedään oman aorttaläpän paikalle.
– Jos reisivaltimot ovat kovin kalkkiset, on muitakin reittejä. Lisäksi viipalekuvauksen perusteella tiedämme mahdolliset ongelmakohdat jo ennen toimenpidettä, Piuhola sanoo.
Koska TAVI on toimenpiteenä kevyt, moni kotiutuu sairaalasta jo vuorokauden kuluttua ja toipuminen on nopeaa.
– Nykyisillä läpillä saatava veren virtausnopeus on hyvä eikä jäännösahtaumaa jää. TAVI:n jälkeen ei myöskään tarvitse syödä verenohennuslääkkeitä lopun ikäänsä vaan verihiutaleiden estäjät riittävät. Bioläpät näyttävät kestävän hyvin, joten niiden toiminta-ajastakaan ei tarvitse huolehtia, Piuhola kiteyttää.