Skip to main content
Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » TAVI yleistyy aorttastenoosin hoitomuotona
Aorttaläpän ahtauma

TAVI yleistyy aorttastenoosin hoitomuotona

Aorttaläpän ahtauman diagnoosi tehdään tavallisesti sydämen kuuntelulöydöksen perusteella. Kuva: Getty Images

Suuri osa vähemmän kajoavalla TAVI-toimenpiteellä hoidetuista potilaista voidaan kotiuttaa jo toimenpidettä seuraavana päivänä.

Mikä on aorttastenoosi ja mitkä ovat sen oireet?

Aorttastenoosi on aorttaläpän, eli sydämen vasemman kammion ja aortan välissä oleva läpän ahtauma, jossa verenvirtaus sydämestä elimistöön on rajoittunut. Aorttaläpän ahtauman tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, väsymys, rintakipu ja pyörtyminen. Aorttaläpän ahtauman diagnoosi tehdään tavallisesti sydämen kuuntelulöydöksen perusteella. Diagnoosi varmistetaan sydämen ultraäänitutkimuksella.

Miten aorttastenoosia hoidetaan?

Lievä tai keskivaikea aorttaläpän ahtauma ei yleensä tarvitse hoitoa, mutta siinäkin tapauksessa ahtauman astetta on tarpeen seurata määräajoin. Vaikea-asteisen ahtauman hoitovaihtoehtoina on katetriteitse tehtävä TAVI-toimenpide (Transcatheter Aortic Valve Implantation) tai avoleikkauksena tehtävä aorttaläppäleikkaus.

Mikä on TAVI-toimenpide?

TAVI tehdään yleisimmin paikallispuudutuksessa nivustaipeessa sijaitsevan reisivaltimon kautta. Toimenpiteen kesto on yleensä alle tunnin, ja sen aikana sydämeen asennetaan naudan tai sian kudoksesta valmistettu läppä ahtautuneen läpän tilalle. Suuri osa potilaista pääsee kotiutumaan jo toimenpidettä seuraavana päivänä. TAVI-toimenpide voidaan tehdä myös vaihtoehtoista reittiä, kuten reisivaltimoa tai kaulavaltimoa käyttäen. Aorttaläppätoimenpidettä ennen on syytä selvittää sepelvaltimoiden tilanne varjoainekuvauksella sekä aortan ja reisivaltimoiden anatomia tietokonetomografiatutkimuksella.

Mihin suuntaan TAVI-hoito on kehittymässä?

TAVI-hoito on yleistymässä ja on jo ohittanut perinteisen avoleikkauksen yleisimpänä toimenpiteenä. Tällä hetkellä eurooppalaisen hoitosuosituksen mukaan TAVI-toimenpidettä suositellaan yli 75-vuotiaille potilaille. Tulevaisuudessa voimme hyvinkin nähdä tämän ikärajan laskevan. Väestön ikääntymiseen myötä TAVI-toimenpiteiden määrä voi lähivuosina kasvaa.

Miksi sairauden tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen on tärkeää? 

Hoitamattomana aorttaläpän ahtauma johtaa etenevään sydämen vajaatoimintaan. Aorttaläpän ahtauma voidaan parantaa vain aorttaläppätoimenpiteellä. Toimenpide pitäisi aina tehdä ennen vajaatoiminnan kehittymistä.

Artikkeliin haastattelun antoi HUSin sydänkirurgi Tommi Vähäsilta.

Artikkelin tuotannon on sponsoroinut Edwards Lifesciences Nordic AB. Edwards Lifesciences Nordic AB on tarkastanut artikkelin lääketieteellisen sisällön. Näkökulmat ja mielipiteet ovat kirjoittajan ja asiantuntijan.

Aorttaläpän ahtauma ei odota: ota selvää
vaihtoehdoistasi

Next article