Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Aorttaläpän ahtauma hoidetaan nykyään useammin katetritoimenpiteellä kuin leikkauksella
Aorttaläpän ahtauma

Aorttaläpän ahtauma hoidetaan nykyään useammin katetritoimenpiteellä kuin leikkauksella

aorttalapan-ahtauman-hoito-kokemuksia
aorttalapan-ahtauman-hoito-kokemuksia
84-vuotiaan Rauni Kontiaisen sydämestä löytynyt läppävika korjattiin nivusvaltimon kautta sydämeen viedyllä TAVI-läpällä. Kuva: Getty Images

Aorttastenoosi on tavallinen rasitushengenahdistuksen ja sivuäänen aiheuttaja. Läppä voi olla synnynnäisesti viallinen tai ajan mittaan vioittunut. Vaativan kirurgisen avosydänleikkauksen sijasta noin joka toinen keinoläppä asennetaan paikallispuudutuksessa nivusvaltimon kautta. Toimenpiteestä käytetään nimitystä TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation).

HUS Meilahden sairaalassa työskentelevä kardiologian ylilääkäri Mika Laine kertoo, että läppävikoja on kahdenlaisia.

– Läppä voi vuotaa, jolloin verta kulkeutuu väärään suuntaan takaisinpäin. Toisessa tapauksessa läppä on niin ahdas, että veren virtaus sen läpi vaikeutuu. Kummassakin tapauksessa sydän joutuu tekemään jatkuvasti ylimääräistä työtä.

– Läppävikojen pääasiallinen oire on rasituksessa ilmenevä hengenahdistus ja fyysisen suorituskyvyn lasku. Tekoläpällä sydämen toiminta voidaan yleensä palauttaa lähes normaaliksi, Laine toteaa.

Aorttaläpän ahtauma eli aorttastenoosi on tavallisin hoitoa edellyttävä läppäsairaus. Yleensä sen syynä on ikään liittyvä läppäpurjeiden kalkkeutuminen, mikä johtaa läpän ahtautumiseen. Aorttastenoosille altistavia tekijöitä ovat tupakointi sekä muut valtimotaudin riskitekijät. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan löydetty ehkäisevää tai parantavaa lääkehoitoa. 

Ikä ja kunto määrittävät keinoläpän

Tekoläppiä on kahdenlaisia. Biologiset läpät tehdään sian tai naudan läppä- tai sydänpussikudoksesta ja ne kestävät keskimäärin 10–15 vuotta. Bioläppä voidaan asentaa joko leikkauksessa tai katetrin avulla paikallispuudutuksessa.

Avosydänleikkauksessa asennettavat mekaaniset läpät tehdään keinoaineista ja ne ovat bioläppiä kestävämpiä.

– Avosydänleikkauksessa on aina enemmän riskejä ja siitä toipuminen on hitaampaa kuin noin puolen tunnin mittaisesta, paikallispuudutuksessa tehtävästä katetrioperaatiosta. Lähtökohtaisesti avoleikkaus on kuitenkin edelleen ensisijainen aina, kun sitä pidetään mahdollisena. Pääasiassa avosydänleikkaus tehdään nuorille ja hyväkuntoisille potilaille, Laine kertoo.

Rauni sai TAVI-läpän

84-vuotiaan Rauni Kontiaisen askel nousee jälleen kevyesti. Kuukausi sitten sydämeen asennettu TAVI-läppä poisti rasituksessa ilmenneen hengenahdistuksen kokonaan.

– Hakeuduin keväällä lääkäriin, kun tavallisella kävelylenkillä henkeä alkoi oudosti ahdistaa. Lääkäri kuunteli sydäntäni ja epäili läppävikaa. Hän patisti eteenpäin kardiologille, Kontiainen kertoo.

Kardiologin tarkemmissa tutkimuksissa sydämestä löytynyt läppävika korjattiin HUS:ssa nivusvaltimon kautta sydämeen viedyllä TAVI-läpällä.

– Toimenpide oli nopea ja kivuton, en tarvinnut edes särkylääkettä. Tahdistimen lisäksi sydämessäni on nyt uusi läppä. Kävelylenkit sujuvat entiseen malliin, hän hymyilee.

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article