Skip to main content
Etusivu » Suun terveys » Säihkyvän hymyn saa suunhoidon asiantuntijalta
Hampaiden valkaisu

Säihkyvän hymyn saa suunhoidon asiantuntijalta

Kuva: Adobe Stock

Hampaiden valkaisu on nykyisin lähes yhtä yleistä kauneudenhoitoa kuin kampaajalla käynti.

Valkaisumenetelmän ja – paikan valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä muiden kuin hammaslääkäreiden ja suuhygienistien tekemissä valkaisuissa lopputulos voi jäädä vaatimattomaksi.

Kevät ja lähestyvä kesäloma lisäävät ihmisen intoa kirkastaa hymynsä. Tupakan, kahvin, punaviiniin, huonojen elintapojen tai puutteellisen suuhygienian aikaansaamista tummentumista halutaan päästä eroon.

Suuhygienisti ja koulutuspäällikkö Sarianna Piispasen mukaan EU-direktiivi määrittää, että kosmetologi saa käyttää vain valkaisuaineita, joissa on enintään 0,1 prosenttia vetyperoksidia. Hammaslääkärin kautta kotivalkaisuun myytävissä aineissa saa olla enintään kuusi prosenttia vetyperoksidia, vastaanotolla tehtävissä valkaisuissa sitäkin enemmän.

– Valkaisun onnistumiseen vaikuttaa suuresti hammasluun väri. Vetyperoksidi ja karbamidiperoksidi ovat ainoita aineita, joilla on kyky läpäistä kiille ja hammasluu. Jos kumpaakaan niistä ei käytetä, valkaisu ulottuu vain hampaan pintaan, Piispanen toteaa.

Lue myös: Suun bakteeritulehdus voi altistaa vakaville sairauksille

Terve suu, kaunis hymy

Hampaiden turvallinen valkaisu alkaa hammaslääkärin tekemällä tarkastuksella. Kun suun limakalvojen kunto on tarkastettu ja mahdolliset reiät paikattu, asiakas siirtyy valkaisun tekevän suuhygienistin tuoliin. Hampaat näyttävät puhtailta ja vaaleammilta jo silloin, kun ne on puhdistettu perusteellisesti hammaskivestä ja pinnallisista värjäymistä.

Piispasen mukaan raikas ja terve suu sekä valkoisena säihkyvä hymy antavat ihmisille itsevarmuutta.

– Suunhoidon asiantuntijan vastaanotolla tehty valkaisu tai sieltä hankitut kotivalkaisutuotteet ovat turvallisia käyttää. Myös lopputulos palkitsee ja valkaisu voi olla hyvinkin pitkäkestoinen, Piispanen päättää.

Miksi hammastahnat eivät valkaisekaan?

Monet kaupoissa myytävät hammastahnat lupaavat valkoisemmat hampaat. Sitkeänkään käytön jälkeen kaikki käyttäjät eivät muutosta havaitse. Miksi?

–  Kaupan tahnoissa ei ole hampaan väriä vaalentavia ainesosia. Ne sisältävät hankaavia ainesosia, jotka voivat teoriassa poistaa hampaan pinnoilla olevia värjäymiä, mutta vahingoittavat samalla kiillettä. Tahnoissa voi olla myös sinisiä kiteitä, joita vasten hammasluu näyttää pesun jälkeen hetkellisesti valkoisemmalta. Hampaiden sisäisten värjäymien poistajaksi kaupan tahnoista ei kuitenkaan ole, Piispanen sanoo.

Next article