Monet lääkkeet vähentävät syljen eritystä ja kuivattavat suuta. Riittävän veden juomisen lisäksi kuivaa suuta voi kostuttaa muun muassa keinosylkisuihkeilla ja -tipoilla sekä pureskeltavilla tai imeskeltävillä ksylitolivalmisteilla.
– Kuiva suu ei ole leikin asia, sillä se voi tuhota hampaat. Jos sylkeä ei syystä tai toisesta erity riittävästi, karies voi edetä hyvin nopeasti ja tehdä suussa tuhojaan. Ikääntyvillä ihmisillä se näkyy etenkin vetäytyneiden ikenien tyven eli hampaiden kaulaosan reikiintymisenä, hammaslääkäri Kaj Karlsson kertoo.
Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä, suuri osa syödessä. Suu alkaa tuntua kuivalta ja tahmaiselta, kun vuorokautinen sylkimäärä laskee selvästi alle 0,5 litran.
– Iän myötä syljen eritys vähenee luonnostaan ja toisaalta lääkkeiden syöminen lisääntyy. Jos syljen hampaita ja limakalvoja suojeleva funktio puuttuu, reikiintymisen ja suun tulehdusten riski kasvaa merkittävästi, hän jatkaa.
Lääkkeet kuivattavat suuta
Karlssonin mukaan monet lääkkeet vähentävät syljen tuotantoa. Sellaisia ovat muun muassa eräät psyykenlääkkeet, allergialääkkeet, verenpainelääkkeet ja A-vitamiinin johdokset. Kuivan suun taustalla voi olla myös sairaus, kuten reuma, Parkinsonin tauti, Sjögrenin syndrooma tai verenpainetauti.
– Kuiva suu oireilee muun muassa huulien rohtumisena ja suun limakalvojen haavaumina. Suussa saattaa olla lievä metallin maku, kieli voi olla arka ja hengitys voi haista pahalta. Myös sylki ja lima muuttuvat sitkeämmiksi, ja puhuessa suu voi niin sanotusti napsua, Karlsson listaa.
Mikäli suun kuivuminen johtuu lääkkeistä, Karlsson kehottaa neuvottelemaan lääkevaihdosta oman lääkärin kanssa.
– Sairauden tai ongelman hoitoon voi löytyä vaihtoehtoisia lääkityksiä. Kuivan suun ongelma saattaa korjautua pelkästään valmistetta vaihtamalla.
Omahoitoa ja säännöllistä seurantaa
Jotta kuiva suu ei pääse tekemään tuhojaan suun limakalvoilla ja hampaissa, säännöllinen veden juominen ja hampaiden huolellinen puhdistus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Ruokaöljy ja apteekin kuivan suun itsehoitotuotteet ovat mainio lisä etenkin yöajalle, jolloin veden juontiin tulee pitkä tauko.
Arka ja kuiva suu hyötyy myös hammastahnasta, jossa ei ole väkeviä makuaineita ja joka sisältää suun kosteutta ylläpitävää ja limakalvoja suojaavia ainesosia. Sen sijaan fluoria ei pidä välttää, sillä sen merkitys hammaspintojen vahvistajana on erityisen suuri kuivan suun ongelmien yhteydessä.
Syljen eritystä voi stimuloida myös pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imeskelemällä ksylitolipastilleja. Sitä ei kuitenkaan pidä tehdä jatkuvasti, sillä paljosta ksylitolista tulee herkästi vatsavaivoja.
Karlssonin mukaan säännöllinen hammastarkastuksessa käyminen on kuivasta suusta kärsiville ensiarvoisen tärkeää.
– Silloin nähdään, ettei esimerkiksi karies pääse yhtäkkiä leviämään joka hampaaseen.