Skip to main content
Etusivu » Suun terveys » Eletty elämä näkyy suussa
Ikääntyneiden suunterveys

Eletty elämä näkyy suussa

ikaantyvan-suu
ikaantyvan-suu
Kuva: Getty Images

Ikääntyessä vanhuksen suun syljeneritys vähenee, karieksen riski lisääntyy ja kunnon heiketessä ikääntyvän suun hoitaminen hankaloituu. Ennaltaehkäisevä hoito parantaa yleiskuntoa ja elämänlaatua.

Laitoshoitoon tulevilla vanhuksilla on havaittavissa aiempaa enemmän poistokuntoisia hampaita, jotka lisäävät tulehdusta ja heikentävät yleisterveyttä.

– Ikääntyvän suu olisi tärkeä hoitaa kuntoon siinä vaiheessa, kun ihminen kykenee vielä itse huolehtimaan terveydestänsä. Kun muisti ja motoriikka heikkenevät, omaisten ja hoitohenkilökunnan tuen merkitys korostuvat, erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari sanoo.

Ennaltaehkäisyn ytimessä ovat säännölliset hammastarkastukset ja tunnollinen omahoito.

Tutkimusten mukaan vain alle puolet 76 vuotta täyttäneistä miehistä pesee hampaat kahdesti päivässä.

– Suun sairaudet ovat yleensä pitkään oireettomia, jonka vuoksi vuosittaiset hammaslääkäri- ja suuhygienistikäynnit jäävät niin usein välistä. Varhain havaittuina ja hoidettuina pahimmat suun vauriot olisivat kuitenkin suurimmilta osin ehkäistävissä, hammaslääkäri painottaa.

– Hampaiden pesu kahdesti päivässä fluorihammastahnalla on huolellisen omahoidon kulmakivi. Tästä huolimatta tutkimusten mukaan vain alle puolet 76 vuotta täyttäneistä miehistä pesee hampaat kahdesti päivässä. Tällöin plakkia pääsee väistämättä kertymään hampaisiin ja karieksen riski lisääntyy, Siukosaari sanoo.

Ikääntyneille tyypilliseen suun kuivuuteen hammaslääkäri suosittelee fluoripitoisten suuhuuhteiden käyttö.

– Voimakkaat alkoholipitoiset tuotteet voivat sen sijaan ärsyttää lisää jo valmiiksi arkaa suuta, Siukosaari toteaa. Näitä hän suosittelee välttämään.

Ennaltaehkäisevän omahoidon rinnalle kaivataan lisää resursseja ja saatavuutta.

– Jos vanhus ei pääse hammaslääkärin luokse, hammaslääkärin tulisi kulkea vanhuksen luokse, Siukosaari kiteyttää.

Next article