Etusivu » Raskaus ja perhe » ”Tanssinopettajana haluan saada lapset loistamaan”
Kasvatus ja oppiminen

”Tanssinopettajana haluan saada lapset loistamaan”

Tanssi on myös taide, jonka kautta lapsi saa elämyksellisyyttä. Kuva: Unsplash

Liikunnallisuutta, estetiikkaa, ryhmätoimintaa. Tanssiharrastus kehittää lasta ja nuorta monin tavoin.

– Tanssi tukee lapsen kehitystä monin tavoin, toteaa tanssitaiteen maisteri, tanssinopettaja ja tanssikoulun rehtori Katja Putkonen.

– Liikkuvuuden ja kunnon lisäksi kehittyy moni muukin asia. Kun lapsi oppii tuntemaan oman kehonsa, hän saa hallinnan tunnetta ja onnistumisen elämyksiä, ja tämä nostaa itsetuntoa.

– Kun kehonkuva on tasapainossa, nuori säilyttää terveen suhtautumisen itseensä ja ympäristöönsä nykyisten ulkonäköpaineiden paineissa, jatkaa Putkonen.

Tanssin opetuksessa käytetään hyväksi ikäkausien herkkyyskausia. Opetus etenee karkeammasta motoriikasta aina hienomotorisempaan suuntaan. Parhaiten opetus etenee taiteen perusopetussuunnitelman mukaan taitojen portaita aina ylemmälle tasolle.

– Toki tanssi on myös taide, jonka kautta lapsi saa elämyksellisyyttä, oppii eläytymistä ja estetiikkaa. Myös ryhmätaidot ja vastuunotto kehittyvät.

– Pienet lapset heittäytyvät luonnostaan eri tilanteisiin, murrosiässä itsekritiikki saattaa tulla heittäytymisen ja luovuuden esteeksi. Tämä saattaa vaikeuttaa aloittamista teini-iän kuohuissa.

Tanssiharrastuksen aloittaminen on mahdollista ja hyödyllistä kuitenkin kaikenikäisille.

Sanni ja Lauri ovat löytäneet harrastuksen tanssin parista. Kuva: oma arkisto

Tanssiva Säterin perhe

Putkosen totuudet tiedetään myös Säterin perheessä, jossa isä, äiti, 10-vuotias Lauri ja 8-vuotias Sanni harrastavat tanssia. Perheen vanhemmat ovat tanssineet ala-asteelta asti, lapset aloittivat jo äiti-vauva-ryhmissä.

– Tavallaan on helppoakin, että meillä kaikilla on yhteinen harrastus, vaikka eri aikaan olevista harjoituksista aiheutuu melkoinen arkirumba, toteaa isä Simopekka Säteri.

Arkirumba on kuitenkin toissijainen murhe, sillä tanssi antaa perheelle paljon.

– Lapsilla tanssi tukee urheilullista elämäntapaa, mutta samalla myös kehittää musikaalisuutta ja tuo esiintymiskokemuksia. Tämä antaa itseluottamusta.

– Tanssivina vanhempina tiedämme, missä mennään, mikä on kulloinenkin vaatimustaso, joten harrastuksen tukeminen on helpompaa, toteaa Säteri.

Kisoissakin on käyty: Lauri on saavuttanut kahtena vuonna ikäkausimestaruuden hiphop-muodostelmassa, Sanni on osallistunut show- ja hiphop-kisoihin. Säterin mielestä tanssi olisi hyvä harrastus aivan kaikille, miehillekin.

– Miehet mukaan vaan! On hiukan sääli, että niin harva mies tanssii, hän toteaa.

Next article