Etusivu » Raskaus ja perhe » Suosikkijuontaja Sami Kuronen: Ruokailuun rentoutta yhdessä kokkaamalla
Lapsiperheen arki

Suosikkijuontaja Sami Kuronen: Ruokailuun rentoutta yhdessä kokkaamalla

Arkena Kuronenkin turvautuu joskus eineksiin siitä sen suurempaa syyllisyyttä tuntematta. Kuva: Mediaplanet

– Lasten asenne ja arvostus ruokaa kohtaan muuttuvat, kun heidät ottaa mukaan ruuanlaittoon, sanoo radio- ja tv-juontaja Sami Kuronen.

Sami Kuronen tunnetaan muun muassa Toisenlaiset äidit -televisiosarjan juontajana. Marraskuun lopussa Kuronen suuntaa Thaimaahan, jossa alkavat Temptation Island Suomi -realityn kolmannen kauden kuvaukset. Suosittu juontaja elää vilkasta uusperhe-elämää, jossa yhdessä ruokailulle ja kokkaamiselle annetaan niille kuuluva arvo.

– Yhteinen ruokahetki on tapa osoittaa kunnioitusta ruokaa ja ruuanlaittajaa kohtaan. Meillä syödään pöydän ääressä eikä sohvalla ja pidän kiinni siitä, että syömme yhdessä joka päivä. Ruokailuhetki tarjoaa tärkeän mahdollisuuden keskustella päivän kuulumisista.

Rutiinit tuovat lapselle hyvää oloa ja turvallisuutta. Uusperheessä haasteita asettaa kahden eri perheen ruokatapojen yhteensovittaminen.

– Me aikuiset toimimme esimerkkinä lapsille niin ruuan kuin muunkin elämän suhteen. On tärkeää, että säännöt ovat selkeitä ja niistä pidetään kiinni, Kuronen toteaa.

Huomioi lapsen toiveet

Hyvät perusraaka-aineet ja monipuolisuus ovat Kurosen ruokafilosofian kulmakivet. Hän kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan ruuanlaittoon ja leipomiseen.

– Kun ruuasta puhutaan ja sitä tehdään yhdessä, hälvenevät ruokaan kohdistuvat turhat ennakkoluulot niin lapsella kuin aikuisellakin. Olen huomannut, että syöminen on sitä helpompaa, mitä enemmän lapsi on osallistunut ruuan tekemiseen. Oma tyttärenikään ei kaikesta ruuasta pidä, mutta hän maistaa nykyään rohkeasti, eikä tyrmää ruokia heti kättelyssä.

Pieni makupala voi myös toimia palkintona, jos ruoka on maistunut hyvin.

Lasta voi osallistaa myös antamalla hänen päättää välillä siitä, mitä syödään.

– Kysy lapselta silloin tällöin mitä hän haluaisi syödä. On tärkeää, että lapsi voi esittää omia toiveitaan ja vastuu voi välillä olla myös lapsella. Jos samat ruokatoiveet tuntuvat toistuvan jatkuvasti, voi ehdottaa vaikkapa eri versiota samasta ruokalajista, sanoo Kuronen.

Herkuttele yhdessä leivotulla

Kuronen panostaa ruuanlaittoon varsinkin viikonloppuisin. Silloin ruuanlaitto on yhteinen ohjelmanumero, joka rytmittää päivää, ja siihen käytetään sekä aikaa että vaivaa. Arkena Kuronenkin turvautuu joskus eineksiin siitä sen suurempaa syyllisyyttä tuntematta.

– Vaikka nautin ruuanlaitosta ja harrastan sitä, niin arkipäivinä tulee joskus turvauduttua eineksiin. Jos aikaa on vähän ja on kiire vaikkapa harrastuksiin, alkaa valmismakaronilaatikko vaikuttaa yllättävän hyvältä vaihtoehdolta. Koen, että valmisruokien käyttö on saanut synninpäästön.

Herkuttelu on Kurosen huushollissa sallittua kohtuullisessa määrin.

– Karkkipäivä meillä on viikonloppuisin ja arkena sallin pienet jälkiruuat, kuten keksin tai vastaavaa. Pieni makupala voi myös toimia palkintona, jos ruoka on maistunut hyvin. Herkkuja on kiva myös leipoa yhdessä, ehdoton lempparimme ovat suklaiset browniet, Kuronen sanoo.

Sami Kurosen vinkit lapsen ruokasuhteen tukemiseen:

1. Ota lapsi mukaan ruuanlaittoon.
2. Aloita helpoista toimista ja huomioi ikätaso.
3. Puhu ruuasta, raaka-aineista ja ruuanlaitosta.
4. Pidä kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista.
5. Älä salli napostelua ja toimi itse esimerkkinä.

Next article