Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Punoittava ja ärtynyt iho – Hoida ikävä vaippaihottuma pois
Lapsen hyvinvointi

Punoittava ja ärtynyt iho – Hoida ikävä vaippaihottuma pois

Yleisintä se on kuitenkin 8-12 kuukauden iässä, kun ruokailuissa on siirrytty kiinteämpään ravintoon. Kuva: Unsplash

Vaipat ja vauvat kuuluvat yhteen, ja jokainen vauva-arkea pyörittävä tietää, että vaippoja kuluu suuria määriä. Pesun ja kuivaamisen lomassa olet saattanut huomata, että vauvan iholle, erityisesti takapuoleen ja taipeisiin, on ilmestynyt punertavia kohtia. Vauva voi myös aristaa vaipan vaihtoa. Kyseessä on mitä luultavimmin vaippaihottuma, joka on yleinen vaiva vauvoilla.

Kenelle vaippaihottumaa tulee ja miksi?

Vaippaihottuma voi ilmaantua jo muutaman viikon ikäiselle vauvalle. Yleisintä se on kuitenkin 8-12 kuukauden iässä, kun ruokailuissa on siirrytty kiinteämpään ravintoon. Ihottuman aiheuttaa virtsan ja ulosteen hautuminen kosteassa. Muun muassa ripuli, antibioottikuuri, liian tiukalle kiristetty vaippa tai uusien vaippojen kokeilu voivat pahentaa vaippaihottumaa.

Näin ennaltaehkäiset vaippaihottumaa:

1. Vaihda vaippa riittävän usein.
2. Pese eritteet vedellä. Jos käytät saippuaa, suosi mietoja valmisteita. Vältä saippuan käyttöä, mikäli iho on jo ärtynyt.
3. Taputtele iho kuivaksi pesun jälkeen – älä hankaa.
4. Suosi ilmakylpyjä. Kun mahdollista, anna vauvan olla ilman vaippa, jotta iho pääsee kunnolla kuivumaan ja tuulettumaan.
5. Sinkkivoiteesta voi olla apua ärtyneille ihoalueille. Levitä muutaman kerran päivässä vaipan vaihdon yhteydessä.
6. Älä kiristä vaippaa liian tiukalle, jotta iho pystyy hengittämään.
7. Jos olet epävarma vaipan vaihtoon liittyen, voit ottaa asian puheeksi neuvolassa.

Milloin lääkäriin vaippaihottuman takia?

Vauvan iho on hyvin herkkä, ja puhtaus on tärkeässä osassa sen hyvinvointia. Mikäli oireet eivät häviä muutamassa päivässä, iho alkaa punoittaa voimakkaammin tai iholle syntyy haavaumia tai kraattereita, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Allergia ja vaippaihottuma eivät ole sama asia. Lapsen ruoka-allergioiden diagnosoimisesta tulee aina keskustella lääkärin kanssa.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto & Mayo Clinic

Next article