Etusivu » Raskaus ja perhe » Milloin lapsi oppii puhumaan?
Kasvatus ja oppiminen

Milloin lapsi oppii puhumaan?

Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa – tämä pätee myös siihen, milloin lapsi oppii puhumaan. Kuva: Unsplash

Alle 2-vuotias lapsi oppii uusia sanoja vauhdilla. Jokainen lapsi kehittyy kuitenkin omaan tahtiinsa – tämä pätee myös puhumiseen. Lapsen puhumaan oppiminen on perheessä merkittävä tapahtuma.

Lapsi laajentaa sanavarastoaan vähitellen, ympäristöään tutkien. Alkuun lapsen puhuminen on sanojen toistoa ja lyhyitä lauseita. 1,5-vuotiaana lapsella on noin 10–60 sanan sanasto.

Vaikka lasta ei kannata kiirehtiä puhumaan, voi lapselle tarjota virikkeitä, jotka tukevat sanojen ja puheen kehittymistä:

1. Nimeä asiat. Kerro lapselle mitä hän näkee ja ihmetelkää ympäröivää maailmaa yhdessä. Näin lapsi yhdistelee asioita ja kerryttää sanavarastoaan.

2. Puhu lapselle ja selitä arjen askareitanne. Yksinkertaiset lauseet, kuten ”Nyt syömme iltapalaa” ja ”Leikimme punaisella pallolla” auttavat lasta hahmottamaan ympäristöään ja laajentamaan sanavarastoaan.

3. Lue lapselle. Lukeminen pienellekin lapselle kannattaa, sillä lapsi hyötyy säännöllisestä lukemisesta, vaikkei vielä osaisikaan puhua. Lapselle ääneen lukeminen on erinomainen tapa viettää yhteistä aikaa. Kirjavinkkejä löydät täältä.

4. Kannusta ja toista. Etenkin kielen kehityksen alkuvaiheessa on tärkeää, että lapselle toistetaan sanoja. Iloitse lapsen onnistumisista ja kannusta, vaikka hän sanoisi vain sanojen alkuja.

Onko syytä huoleen, jos lapsi ei puhu?

Koska lapsi oppii asioita omaan tahtiinsa, ei vertailu muihin yleensä kannata. Puhumaan oppiminen ja ensimmäiset sanat tulevat lapselta omassa aikataulussaan, ja lasten keskinäinen vertailu aiheuttaa vain turhaa stressiä.

Jos kuitenkin huomaat, että 1,5–2-vuotiaasi ei osaa noudattaa lyhyitä käskyjä, hänellä on omia sanoja tai virheellisiä sanahahmoja, on hyvä ottaa asia esille neuvolassa. Sieltä lapsi voidaan ohjata puheterapeutin arvioon.

Lähteet: MLL ja Aivoliitto

Next article