Etusivu » Raskaus ja perhe » Ikä, nainen ja hedelmällisyys
Lapsen hankinta

Ikä, nainen ja hedelmällisyys

Kuva: Unsplash

Yleensä lapsettomuudessa yhdessä kolmasosasta tapauksissa “syy” löytyy naisesta, yhdessä kolmasosassa se on miehessä ja lopuissa mitään selkeää syytä ei löydy, ja ne jäävät selittämättömäksi lapsettomuudeksi. Lapsettomuushoitojen kannalta ikä on kuitenkin yksi merkittävä tekijä. Siihen tulisi kiinnittää huomiota ajoissa.

Naisilla yksi yleisimpiä syitä lapsettomuuden taustalla on endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Myös ovulaatiohäiriöt, ongelmat munasolun irtoamisessa, ovat varsin yleisiä. 

Miehillä taas sperman laatu on heikentynyt viime vuosina, mikä näkyy esimerkiksi siittiöiden liikkuvuudessa, kertoo OYS:n ylilääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Martikainen.

Omilla terveillä elämäntavoilla voi jonkin verran vaikuttaa asiaan. Esimerkiksi merkittävä yli- tai alipaino ovat seikkoja, jotka voivat vaikuttaa lapsettomuuteen.

Koska tulisi harkita lapsettomuushoitoon lähtemistä?

Yleisenä neuvona on ollut yrittää kotikonstein vuoden verran, ja jos lasta ei tuona aikana kuulu, niin sen jälkeen hakeutua tutkimuksiin.

– Neuvoisin kuitenkin lähtemään tutkimuksiin heti, jos kuukautiskierto ei ole säännöllinen. Myös jos miehellä on jokin riskitekijä, kuten laskeutumattomat kivekset, niin asia kannattaa tarkistaa pikaisesti. Yhtä usein lapsettomuuden syy on miehessä, joten sperman laatu kannattaa tutkia, sillä yksi vuosi on pitkä aika arvuutella ja odotella, kun perustutkimukset on nopea ja helppo tehdä.

Iällä on merkitystä

Eräs keskeinen tekijä lapsettomuuden taustalla on ikä. Nykyään lapsia ei harkita ennen kuin on hankittu koulutus, oma koti ja työpaikka. Silloin ollaan jo usein yli kolmenkympin. 

– Olen todennut työssäni, että naisilla 35 vuotta on selvästi taitekohta, jolloin hedelmällisyys alkaa laskea. Tätä tukevat myös tutkimukset.

Hän myös muistuttaa, että lapsettomuushoitojen teho laskee iän myötä. Ikä vaikuttaa hoitojen onnistumisprosenttiin: jos alle 35-vuotiaista pareista noin 2/3 saa lapsen hoitojen jälkeen, niin yli 35-vuotiailla näin käy alle puolelle pareista.

– Lapsettomuushoidoissa olevien parien keski-ikä on julkisella puolella noin 32 vuotta, ja yksityisellä puolella ikä on hieman korkeampi. Sairaaloissa ei hoideta yli 40-vuotiaita lapsettomuuden vuoksi.

Martikainen toivookin, että lapsettomuuden ennaltaehkäisyssä ikään kiinnitettäisiin meilläkin yhä enemmän huomiota. Asia voitaisiin ottaa esiin esimerkiksi lääkärikäynnin yhteydessä.

Hän kertoo, että ennaltaehkäisevää toimintaa on ollut jo esimerkiksi Tanskassa, jossa on saatu hyviä kokemuksia niin sanotuista hedelmällisyysneuvoloista. Niissä keskustellaan ja tehdään naisten ja miesten perustutkimuksia kuten ultraääni- ja laboratoriotutkimuksia, joiden perusteella voi saada arvion omasta hedelmällisyystilanteesta, mikä auttaa pohtimaan omia valintoja ja elämänsuunnitelmia. Tämä olisi tärkeää juuri 30–35 ikäisille pareille.

Next article