Etusivu » Raskaus ja perhe » Lapsettomuus on tehokkaasti hoidettavissa
Lapsen hankinta

Lapsettomuus on tehokkaasti hoidettavissa

Lapsettomuuden hoidossa noudatetaan jokaiselle parille tehtyä yksilöllistä hoitosuunnitelmaa. Kuva: Getty Images

– Suomessa syntyy vuosittain hieman yli 2000 lasta, joiden alkuna on ollut koeputkihedelmöityshoito, toteaa LKT, dosentti, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Niklas Simberg.

Suomen ensimmäinen koeputkilapsi syntyi vuonna 1984. Maailmalla koeputkilapsia on syntynyt jo miljoonia ja heidän terveyttään on seurattu tarkasti.

– Luomuraskauksissa keskimäärin kolmella prosentilla lapsista on synnynnäisiä, valtaosin helposti korjattavia vikoja. Koeputkilapsilla prosenttiluku on neljä. Ero on marginaalinen, eikä sen syytä täysin tiedetä. Voidaankin sanoa, että lapsettomuushoidoilla aikaansaadut raskaudet sujuvat yhtä hyvin kuin normaalitkin raskaudet ja hoitojen tuloksena syntyy yhtä terveitä lapsia kuin luomustikin, Simberg sanoo.

Omaksu terveelliset elämäntavat

– Koeputkihedelmöityksen tulos on 15 % matalampi, jos nainen tupakoi. Miesten osalta kaikkein suurin yksittäinen lapsettomuutta aiheuttava ongelma ovat anaboliset steroidit, jotka lamaavat siittiötuotannon, sanoo Simberg.

– Uusien tutkimusten mukaan raskautta yrittävän kannattaa välttää nopeita hiilihydraatteja ja punaisen lihan syömistä päivittäin. Sen sijaan on hyvä suosia kasvisvoittoista ruokavaliota joka sisältää kalaa, kanaa ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja. Ravintolisistä suositellaan foolihappoa ja D-vitamiinia.

Vaikka nainen eläisi kuinka terveellistä elämää tahansa, munasolut vanhenevat vääjäämättä ja ne loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana.

– Naisen ikä on hedelmällisyyden kannalta kaikkein oleellisin tekijä, totea Simberg.

Hormonihoitoja käytetään monesta syystä

Lapsettomuuden hoidossa noudatetaan jokaiselle parille tehtyä yksilöllistä hoitosuunnitelmaa, joka alkaa perusteellisella taustaselvityksellä ja tutkimuksilla. Tämän jälkeen valitaan sopivat hoitomuodot.

Hormonihoitoja käytetään joko omana hoitomuotonaan tai muiden hoitojen tukimuotona. Tablettihoidolla aivolisäke saadaan tuottamaan enemmän munasarjojen toimintaa sääteleviä hormoneita, jotka auttavat munasolua kypsymään ja irtoamaan. Koeputkihedelmöityshoito on tehokkain hoito lapsettomuuteen ja siinä on mukana aina hormonipistoshoito.

– Pistoshoidoissa käytettävät hormonit ovat elimistölle tuttuja, eivätkä ne yleensä aiheuta sivuvaikutuksia tai vaikutukset ovat vähäisiä. Pistäminen on helppo oppia ja käytännössä kaikki naiset tekevät sen itse kotioloissa.

– Hoidoissa pyritään aina siihen, että ne häiritsevät mahdollisimman vähän tavallista elämää, Simberg toteaa.

Next article