Etusivu » Raskaus ja perhe » Faktat tiskiin – Tiesitkö tämän alkoholin aiheuttamista sikiövaurioista?
Lapsen hyvinvointi

Faktat tiskiin – Tiesitkö tämän alkoholin aiheuttamista sikiövaurioista?

Kaikista vaikeimmat vauriot syntyvät, jos alkoholin käyttö jatkuu läpi raskausajan. Kuva: Pexels

Suurin osa naisista vähentää juomistaan saadessaan tietää raskaudesta. Yli puolet raskauksista on kuitenkin suunnittelemattomia, joten monen mieltä voi askarruttaa alkoholinkäyttö joka on tapahtunut ennen kuin nainen on ollut tietoinen raskaudesta.

Monista alkoholin aiheuttamista vaaroista ei välttämättä puhuta tarpeeksi. Katso neljä yleistä alkoholiin ja odotusaikaan liittyvää luuloa ja faktat niiden takana!

Fakta: Alkoholinkäyttö ei ole turvallista raskauden missään vaiheessa, vaan alkoholi voi vaurioittaa sikiötä raskauden missä vaiheessa tahansa. Vauvan hyvinvoinnin kannalta paras vaihtoehto on alkoholin, ja muiden päihteiden, käytön lopettaminen jo raskautta suunniteltaessa.

Fakta: Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole turvallista rajaa – vähäinenkin alkoholialtistus lisää sikiövaurion alttiutta. Perinnölliset tekijät vaikuttajat alkoholin aiheuttamiin haittoihin.

3. Alkoholin vaurioittamia vauvoja syntyy vuositasolla vain vähän

Fakta: Suomessa syntyy vuosittain noin 600–3000 äidin alkoholinkäytön vaurioittamaa vauvaa. Tarkkaa määrää ei pystytä määrittelemään, sillä etenkin lievempien alkoholivaurioiden tunnistaminen on vaikeaa. Alkoholi aiheuttaa kuitenkin kaikista päihteistä eniten sikiövaurioita.

4. Alkoholin sikiölle aiheuttamat haitat eivät ole vakavia

Fakta: Odottavan äidin juodessa, myös sikiö juo. Alkoholi on myrkky, joka läpäisee istukan ja häiritsee sikiön kehitystä. Alkoholin aiheuttaman haitat riippuvat siitä, missä vaiheessa raskautta sikiö altistuu alkoholille ja paljonko odottava äiti juo.

Kaikista vaikeimmat vauriot syntyvät, jos alkoholin käyttö jatkuu läpi raskausajan. Osa alkoholin aiheuttamista vaurioista käy ilmi heti vauvan synnyttyä, esimerkiksi vauvan pienikokoisuus tai kehitysvammat, kun taas osa voi ilmetä vasta kouluiässä esimerkiksi oppimisvaikeuksien myötä.

Lue lisää alkoholin aiheuttamista sikiövaurioista Verneri.net-verkkopalvelusta

Next article