Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Ennaltaehkäise tahaton lapsettomuus
AMH-arvo

Ennaltaehkäise tahaton lapsettomuus

Kuva: Unsplash

AMH-hedelmällisyystestin avulla voidaan selvittää munasarjojen rakkuloiden määrä ja naisen hedelmällinen potentiaali. Testi toimii tukena perhesuunnittelussa. Jos arvot ovat alhaiset nuorena ja lapsettomuus mietityttää, ei kannata jäädä odottelemaan.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on tilastojen mukaan 29 vuotta. Nainen on hedelmällisimmillään 25–30-vuotiaana. Sen jälkeen hedelmällisyys alkaa laskea, ja 35 vuoden jälkeen tahti kiihtyy. Verikokeella otettava hedelmällisyystesti antaa osviittaa munasarjojen potentiaalista ja voi toimia apuna päätöksenteossa: lykätäkö vai ryhtyäkö toimenpiteisiin.

– AMH-testi mittaa anti-müllerian-hormonin tasoa veressä. Kyseistä hormonia erittyy pienistä kehittyvistä munarakkuloista ja sen pitoisuus veressä korreloi alkumunarakkuloiden määrän kanssa. Siksi sitä voidaan käyttää munarakkuloiden reservin arvioimisessa, naisten- ja synnytystautien erikoislääkäri, professori Juha Tapanainen avaa testin toimintaperiaatetta.

Jos hedelmällisyys halutaan säilyttää, voidaan harkita esimerkiksi munasolujen pakastamista.

Hedelmällisyystestistä hyötyvät erityisesti sellaiset perheenlisäystä jossain vaiheessa elämää toivovat naiset, joiden kohdalla on syytä epäillä alentunutta munasarjareserviä.

– Tällaisia ovat esimerkiksi henkilöt, joiden sukuhistoriassa on ennenaikaisia vaihdevuosia, tai henkilöt joiden munasarjoja on operoitu. Myös epäsäännöllinen kuukautiskierto voi olla merkki alentuneesta munasarjareservistä, Tapanainen kertoo.

Ennen mittaamista Tapanainen kehottaa pohtimaan, mitä nainen haluaa tehdä, jos tulos on matala.

– Jos hedelmällisyys halutaan säilyttää ja lapsettomuus ennaltaehkäistä, voidaan harkita esimerkiksi munasolujen pakastamista tai munasolujen hedelmöittämistä ja alkioiden pakastamista, professori sanoo.

Anna asiantuntijan tehdä arvio

Verikokeella otettava testi on luotettava, kun se tehdään oikeissa käsissä ja asianmukaisessa arvioinnissa.

– Alhainen AMH-arvo ei automaattisesti tarkoita hedelmättömyyttä. Raskaus voi olla mahdollinen pienilläkin pitoisuuksilla. Lisäksi yhdistelmäehkäisyn käyttö tai monirakkulaiset munasarjat voivat johtaa tulosta harhaan. Asiaan perehtynyt ammattilainen osaa ottaa nämä huomioon tilannetta arvioidessa, Tapanainen painottaa.

Next article