Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Päihderiippuvuus on etenevä aivosairaus
Alkoholismi

Päihderiippuvuus on etenevä aivosairaus

alkoholi
alkoholi
Kuva: Unsplash

Ei ehkä tule yllätyksenä, että Suomessa yleisin päihde on alkoholi, mitattiinpa sitä millä mittarilla tahansa. 

Muita päihteitä ovat varsinaiset huumausaineet, muuntohuumeet ja yleisesti päihteenä käytettävät lääkkeet. Tällaisia lääkkeitä voivat olla muun muassa rauhoittavat lääkkeet, opioidikipulääkkeet ja opioideja sisältävät yskänlääkkeet. Suomessa yleistä on päihteiden sekakäyttö. Päihdelääkäri Hannu Pentikäisen mukaan päihderiippuvaisen päihdekäyttö on muuttunut pakonomaiseksi eikä tämä pysty kontrolloimaan sitä.

– Päihderiippuvainen ei itse useinkaan tiedosta päihteistä aiheutuvia haittoja itselleen, läheisilleen tai muulle lähiympäristölle. Tällaisessa riippuvuudessa ei ole kyse vain fyysisestä riippuvuudesta tai vieroitushoidosta, vaan suuressa roolissa on myös psykologinen riippuvuus, addiktio.

Päihderiippuvainen ei itse useinkaan tiedosta päihteistä aiheutuvia haittoja itselleen, läheisilleen tai muulle lähiympäristölle.

Runsas ja pitkäkestoinen päihdekäyttö aiheuttaa aivojen hermosolujen rakenteessa ja toiminnassa muutoksia, jotka kohdistuvat aivoissa oppimisen, mielihyvän kokemusten ja muistitoimintojen alueille. Motivaatiojärjestelmän toiminnan muuttuessa ihminen keskittyy yhä enemmän päihteisiin, ja muut aiemmin elämässä tärkeiksi koetut osa-alueet jäävät taka-alalle. Kyseessä ei siis ole vain heikko moraali vaan etenevä aivosairaus.

Lue myös: Mitä on peliriippuvuus?

Onko läheisesi alkoholisti? Auta häntä!

Alkoholismista kärsii koko perhe – ainoa, joka juo salaa on alkoholisti itse. Päihderiippuvuuden hoidon ytimen muodostavat psykososiaalinen hoito ja kuntoutus. Tämä voi tarkoittaa vertaistukiryhmiä, kuten AA- ja NA-ryhmät sekä A-killat, ammatillisia hoitosuhteita tai psykoterapiaa. Joskus selvitään avohoidolla, joskus tarvitaan laitoskuntoutusta.

– Lääkehoito voi parantaa hoitotulosta noin 25 %. Lääkehoitoa on käytettävissä alkoholi- ja opioidiriippuvuuden hoitoon. Vertaistuki on tärkeässä roolissa, Pentikäinen sanoo.

– On myös tutkittu tosiasia, että läheisten ottaminen hoitoon mukaan parantaa toipumisennustetta. Läheisten tuki hoitoon ohjaamisessa ja toipumisessa on usein korvaamatonta.

Next article