Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Mitä on peliriippuvuus?
Peliriippuvuus

Mitä on peliriippuvuus?

Kuva: Pexels

Suomalaiset pelaavat paljon rahapelejä ja rahapelien pelaaminen on suosittu viihteen muoto. Suomalaisista neljä viidestä on ainakin joskus pelannut jotakin rahapeliä.

Suomessa noin 130 000:lla on rahapeliongelma. Peliriippuvuus saattaa liittyä mielenterveys- ja päihdeongelmiin siten, että masennus sysää alun peliongelmille tai riippuvuuden aiheuttamat ongelmat edistävät masennuksen puhkeamista.

Pelaaminen voi ilmetä monessa muodossa ja valtaosalle pelaajista rahapelit ovat viihdettä. Yksi työntää kassalta vaihtorahana saadut kolikot työnnetään pelikoneeseen tavan vuoksi, toinen pelaa rahapelejä rikastumisen toivossa, kolmas hakee jännitystä ja neljäs tappaa aikaa pelaamalla.

Peliriippuvuudesta puhutaan siinä vaiheessa kun pelaamista, ja sitä paljonko pelaamiseen haluaa ja voi käyttää aikaa ja rahaa, ei pysty säätelemään. Peliriippuvuus syntyy sekä tietokoneella pelattaviin videopeleihin että rahapeleihin. Tyypillisesti peliriippuvainen tuntee riippuvuudestaan häpeää ja syyllisyyttä. Pelaamista peitellään, mutta siitä ei häpeästä huolimatta kyetä irrottautumaan.

Peliongelman tunnistaminen ei ole helppoa

Peliriippuvuus saattaa johtaa pahoihin vaikeuksiin oman talouden hallinnassa, ihmissuhteissa ja työelämässä. Koska peliriippuvuus yleisesti pyritään salaamaan läheisiltä, se tulee ilmi vasta siinä vaiheessa kun pelaamisen aiheuttamat ongelmat ovat kasaantuneet.

Peliriippuvuus pysyy usein pitkään salassa, sillä se ei näy ulospäin. Taloudelliset ongelmat ovat monesti ensimmäiset indikaattorit peliongelmasta. Jos epäilet peliongelmaa kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

• Aiheuttaako pelaamisen lopettaminen tai vähentäminen sinussa levottumuutta, ahdistusta tai ärtyneisyyttä?
• Oletko joskus salannut tai yrittänyt salata läheisiltäsi paljonko olet pelannut?
• Onko pelaamisesi aiheuttanut sinulle taloudellisia ongelmia?

Yksikin kyllä -vastaus viittaa mahdollisiin ongelmiin rahapelaamisen kanssa. Vinkkejä peliongelman hallintaan saamiseksi löytyy esimerkiksi Peluurin verkkosivuilta.

Lähteet: mieli.fi ja päihdelinkki.fi

Next article