Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Häviö on rahapeliviihteen hinta
Päihde- ja mielenterveys

Häviö on rahapeliviihteen hinta

Kuva: Tussitaikurit

Aloittelijan tuuri rahapelikokeilujen alkutaipaleella voi sumentaa pelaajan todellisuudentajun. Hyvä pelionni hylkää yleensä pelaajan ennen pitkää.

Varmemmin pelikokemus jää plussalle, jos peleistä hakee pelkän rahan sijaan hupia ja viihdettä. Lopputulos ei ikinä ole varma ja häviäminen on aina vaihtoehto. Ennen pelaamista kannattaa pohtia, mitä tosiaan tietää pelin toiminnasta ja mitkä ovat todennäköisyydet voittoon. Rahapelissä kaikki ei ole sitä miltä näyttää: pelaajaa houkutellaan monin tavoin sijoittamaan enemmän ja pelaamaan lisää.

Miehet pelaavat enemmän ja useampia erilaisia rahapelejä kuin naiset. Erityisesti taito-ominaisuuksia sisältävät rahapelit ovat miesten suosimia. Myös motiivit pelaamisen taustalla vaihtelevat sukupuolittain: miehet hakevat rahapelaamisesta useammin viihdettä, kilpailua ja jännitystä. Mahdollisuus voittaa rahaa on totta kai myös rahapelimotivaation ydintä.

Nuorten miesten pelimotivaatiota kutsutaan toisinaan sankaripelaamiseksi. Pelitapa perustuu elämyshakuisuuteen, riskinottoon sekä usein virheellisiin uskomuksiin voittomahdollisuuksista ja omista taidoista. Lisäksi nuorten aikuisten pelaamista saattaa ruokkia aikaisemmin kiellettyjen asioiden kokeileminen. Sankaripelaaja ostaa pelirahalla jännitystä ja suuria tunteita.

Rahapelien parissa koetut suuret tunteet eivät ole pelkästään positiivisia. Tappio on rahapeliviihteen hinta ja huviin kuuluu myös niiden hyväksyminen. Pelaamisen hallinnassa on kyse sekä pään että talouden kyvystä kestää tappioita. Yleisimpiä haittoja aiheuttavia pelitapoja ovat pelaajan tapa pelata aiottua enemmän tai pyrkimys voittaa aiemmin hävittyjä rahoja takaisin.

Ongelmia pelaajille aiheuttavat eniten nopeatempoiset pelit, kuten verkossa pelattavat pelit, raha-automaattipelit, urheiluvedonlyönti ja kasinopelit. Nopeatempoiset pelit imaisevat pelaajan herkemmin mukaansa. Pelaajaa koukuttaa usein voiton tavoittelua enemmän pelissä mukana elämisen tunne. Myös mitä useammin ja useampia erilaisia rahapelejä pelaa, sitä todennäköisemmin pelaajalle koituu rahapelaamisesta haittoja.

Rahapelaajien eniten käyttämä keino pelaamisen hallinnassa on päättää ennalta, paljonko aikoo käyttää rahaa pelaamiseen ja budjetissa pitäytyminen. Netissä pelisivuston työkaluja kannattaa käyttää rajojen asettamiseen. Niillä voi esimerkiksi rajata pelaamiseen käytettävää raha- ja aikamäärää. Rahapelaaminen pysyy hauskana viihteenä, kun se pysyy omissa rajoissa ja tietää mitkä ne rajat ovat.

Kirjoittaja Salla Karjalainen on Arpa-projektin projektiasiantuntija.

Next article