Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Mieli ry:n palvelut auttavat elämän vaikeissa tilanteissa
Vertaistuki

Mieli ry:n palvelut auttavat elämän vaikeissa tilanteissa

Mielenterveysseuran palvelut
Mielenterveysseuran palvelut
Kuva: Unsplash

MIELI Suomen Mielenterveys ry ja ympäri Suomea toimivat lukuisat paikalliset mielenterveysseurat ylläpitävät kriisikeskuksia, joista saa tukea ja apua, kun elämässä on vaikeuksia.

Mieli ry:n ryhmätoimintojen päällikkö Reija Tuomisalo painottaa, että yhteydenottoon ei tarvita esimerkiksi lääkärin lähetettä vaan riittää, että kokee olevansa vaikeassa elämäntilanteessa.

– Suurimpia syitä yhteydenottoon ovat erilaiset ihmissuhdeongelmat, huoli omasta tai läheisen jaksamisesta, itsetuhoisuus ja läheisen menetys tai äkillinen kuolema. Voi olla myös vaikeita taloudellisia tilanteita tai huoltajuuskiistaa. Joskus ongelma voi olla yleinen ahdistuneisuus ja masentuneisuus, vaikkei tietäisi mistä se johtuu, Tuomisalo kertoo.

Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi soittamalla Mieli ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen. Puheluun vastaa kriisikeskuksessa ammatikseen työskentelevä kriisityöntekijä tai koulutettu vapaaehtoinen, jonka kanssa voi käydä läpi vaikeaa elämäntilannettaan.Tukinetissä tukea voi hakea kirjoittamalla, esimerkiksi chatissä.

– Meille voi tulla myös kriisivastaanottoon eli meillä on kriisityöntekijöitä, joiden kanssa voi tulla keskustelemaan, Tuomisalo muistuttaa. Keskustelussa tuetaan asiakasta käsittelemään tilannettaan ja löytämään siihen ratkaisuja ja tarvittaessa ohjataan muun tuen tai hoidon piiriin.

Kriisikeskukset järjestävät myös vertaistukiryhmiä esimerkiksi läheisensä menettäneille ja vaikeissa elämäntilanteissa oleville nuorille aikuisille. Myös itsemurhaa yrittäneille tarjotaan omaa tukipalvelua. Lisäksi Mieli ry ylläpitää yhdessä muiden organisaatioiden kanssa Rikosuhripäivystystä, josta minkä tahansa rikoksen uhri saa apua ja myös juridista neuvontaa. Toiminnan pääasiallinen rahoittaja on Raha-automaattiyhdistys.

Kriisikeskusten tarjoamat palvelut ovat ilmaisia ja niihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi. Kriisipuhelimessa soiton hinta määräytyy operaattorin perimän maksun mukaan. Kriisipuhelin on auki vuoden jokainen päivä ja yö ja siellä vastataan noin 50 000 puheluun vuosittain. Palvelu aloitettiin vuonna 1970 ja tänä syksynä vastattiin miljoonanteen puheluun.

Valtakunnallinen kriisipuhelin palvelee puhelinnumerossa
09 2525 0111.

Linja on avoinna vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Next article