Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Alkoholinkäyttöön liittyvä stigma vaikeuttaa hoitoon hakeutumista
Alkoholismi

Alkoholinkäyttöön liittyvä stigma vaikeuttaa hoitoon hakeutumista

Riippuvuutta on monen tasoista. Suurin osa on lievää tai keskivaikeaa, jolloin ihminen pystyy kyllä hoitamaan työnsä, mutta alkoholin käytön lopettaminen on vaikeaa. Kuva: Getty Images

Paras tapa hoitaa alkoholin aiheuttamia ongelmia on tukea ihmistä ennen kuin riippuvuus on syntynyt.

– Päihderiippuvuus on salakavala tauti, se syntyy hiipien. Ihminen havahtuu, että rentoutumiseen tarkoitettu viinilasillinen on muuttunut viinipullolliseksi illassa. Seitsemän pulloa viiniä viikossa on jo todella iso määrä, Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki toteaa.

– Riippuvuutta on monen tasoista. Suurin osa on lievää tai keskivaikeaa, jolloin ihminen pystyy kyllä hoitamaan työnsä, mutta alkoholin käytön lopettaminen on vaikeaa. Lievää ja vakavaa verenpainetautia hoidetaan eri tavalla. Saman pitäisi tapahtua riippuvuuksien kohdalla. Muissa sairauksissa ei odoteta, että saa sydänkohtauksen, mutta riippuvuuden pitää olla jo vaikea, ennen kuin hoitoon pääsee, Simojoki jatkaa.

On tärkeää luoda jokaiselle oma toipumisen polku ja löytää yksilölliset motivaatiotekijät. Jos alkoholia käyttää tunnetilojen hallintaan, syrjäyttää se muut hallintakeinot. Ja kun alkoholi on ainoa keino, käyttömäärät kasvavat. Alkoholi vie ihmistä eikä toisinpäin.

On tärkeää luoda jokaiselle oma toipumisen polku ja löytää yksilölliset motivaatiotekijät

– Ihmiselle on haastavaa myöntää, että ei olekaan kuskina. Kun käyttö pahenee, tulee somatiikkaa, psyykkisiä vaivoja, hermovaurioita ja sisäelinongelmia. Alkoholi ei ole vain ongelmakäyttäjien asia. Se ei ole vain yksilön sairaus vaan sairastuttaa koko perheen. Toipuminen on sitä haastavampaa mitä pidemmälle mennään. Siksi on iso hetki, kun ihminen havahtuu ja tulee pyytämään apua. Valitettavasti avun saaminen on haastavaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua haetaan sitä vähemmän sitä on tarjolla, sanoo Simojoki.


Kesän juomiset kannattaa suunnitella etukäteen

Täysi baarikaappi ja hyvin varusteltu jääkaappi eivät välttämättä ole lomalaiselle paras mahdollinen kaveri. On haastavaa luovia ympäristössä, joka altistaa alkoholille. Mitä lämpimämpi kesä, sitä enemmän hoidon tarvetta on syksyllä. kesällä pitääkin huolehtia, että tulee nollapäiviä.

– Jos koko kesän juo, syksyllä on väsymystä, fyysistä vaivaa ja perustaudit epätasapainossa. Vaikka harva tulee taksilla katkolle, alkoholi heikentää palautumista ja unta. Onko järkevää käyttää raskaan työelämän jälkeen loma ryyppäämiseen? Simojoki pohtii.

Next article