Etusivu » Hyvinvointi » Testamentilla voi antaa elämänmittaisen lahjan
Testamentti

Testamentilla voi antaa elämänmittaisen lahjan

testamenttilahjoituksen-tekeminen
testamenttilahjoituksen-tekeminen
Kuva: Getty Images

Omaisuutensa voi testamentata haluamalleen taholle tai vaikkapa hyväntekeväisyyteen. Eversheds Asianajotoimisto Oy:ssä työskentelevä asianajaja ja varatuomari Johanna Tolppanen sanoo, että testamenttilahjoituksen tekemisessä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Perintö tarkoittaa vainajan omaisuutta eli jäämistöä, joka saadaan joko lähisukulaisen kuoltua lakimääräisesti perittynä tai erikseen laaditun testamentin kautta. Rintaperillisillä on aina oikeus lakiosaan eli puoleen perinnöstä. Loput 50 % voi halutessaan testamentata menestyksellisesti haluamalleen taholle.

Asianajaja Johanna Tolppasen mukaan omaisuutta testamentataan monesti kohteille, jotka ovat lähellä testamentin tekijän sydäntä. Ilman lakisääteisiä perillisiä perintö päätyy valtiolle, jolloin testamentin tekeminen on erityisen tärkeää.

Testamenttilahjoituksen määrällä ei ole ylä- tai alarajaa ja pienetkin lahjoitukset ovat niiden saajille merkityksellisiä.

– Yleensä testamenttilahjoitus tehdään esimerkiksi hyväntekeväisyys- tai avustustyötä tekevälle järjestölle, jonka toiminnassa on itse oltu mukana. Yleishyödylliset järjestöt eivät maksa perintöveroa, joten lahjoituksena saadut varat voidaan käyttää lyhentämättöminä avustustyöhön.

– Testamenttilahjoitus voidaan osoittaa myös esimerkiksi koulutusta tukevalle tai tutkimusta tekevälle säätiölle, joka jakaa sitä apurahoina eteenpäin. Tällä tavoin voidaan varmistua siitä, että omaa sydäntä lähellä olevan aiheen edistäminen jatkuu silloinkin, kun ei itse ole enää siinä mukana.

Testamenttilahjoitus voi olla kaikenlaista omaisuutta, kuten esimerkiksi asunto-osake, kiinteistö, osakesalkku tai rahalegaatti pesästä päältä. Jotta testamenttilahjoituksen muotoseikat tulevat täytettyä, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan.

– Testamentin sanotaan olevan tekijänsä viimeinen tahto. Testamenttia voi kuitenkin aina halutessaan muuttaa, joten ”viimeisen tahdon muodostumista” ei kannata odotella liian kauan, Tolppanen huomauttaa.

Next article