Etusivu » Näkö ja kuulo » Sinikka Sokka ihastui piilolinsseihin Queenien roolissa
Linssit

Sinikka Sokka ihastui piilolinsseihin Queenien roolissa

Sinikka Sokka
Sinikka Sokka
Kuva: Nelli Päiväläinen

Sinikka Sokka kertoo saaneensa ensikosketuksen piilolinsseihin vuosia sitten Svenska Teaternin Showboat -musikaalissa.

– Näyttelin Queenie -nimistä mustaa naista. Roolihahmon meikin oli oltava uskottava, joten siihen kuuluivat myös ruskeat piilolinssit. Alkuun niiden kanssa pelaaminen tuntui niin oudolta, että tulin aina mahdollisimman ajoissa meikkiin, jotta minulle jäi riittävästi aikaa linssien kanssa sähläämiseen.

Serkkutytön silmät päässä

Pienen harjoittelun jälkeen Sokka kertoo ihastuneensa piilolinsseihin jopa niin, että käytti niitä toisinaan myös näytösten ulkopuolella.

– Näköni oli tuolloin täysin normaali, joten en minä olisi niitä oikeasti tarvinnut. Halusin vain koketeerata ruskeasilmäisenä, hän nauraa.

Osa Sokan ystävistä ei tosin edes huomannut, että silmien väri oli vaihtunut sinisestä ruskeaan.

– Se sai hieman miettimään, että näinkö vähän me katsomme toisiamme silmiin. Näyttelijäkollega Puntti Valtonen oli tosin tarkkanäköinen ja naljailikin, että taasko sinulla on nuo serkkutytön silmät päässä.

Uutta puhtia kasvoihin

Jonkun vuoden jälkeen Sokka kertoo havahtuneensa näyttämöllä siihen, ettei nähnytkään enää selkeästi vastanäyttelijän ilmeitä.

– Silloin ajattelin, että piilolinssit olisivat pelastus, sillä eihän näyttämöllä voi aina käyttää silmälaseja.

Siitä lähtien hän on terästänyt näköään pääsääntöisesti sinisillä piilolinsseillä.

– On minulla kotona ruskeatkin, mutta niiden käyttö on jäänyt vähemmälle. Värillisissä piilolinsseissä on sekin hauskuus, että kun omat värit iän myötä hieman haalistuvat, voi silmien väriä kirkastamalla saada uutta puhtia kasvoihin – ja ilman kauneusleikkauksia.

Laadukkaat linssit ja nesteet

Sokka kertoo panostavansa piilolinssien ja puhdistusnesteiden laatuun.

– Käytän mieluiten kuukausilinssejä, sillä haluan ottaa ne illalla pois ja antaa silmieni levätä. Puhdistukseen käytän liuosta, joka jäljittelee silmän kyynelnesteen koostumusta. Teknisesti on vuosien varrella tapahtunut paljon ja optikkoni kehotti minuakin hiljattain kokeilemaan kaksitehopiilolinssejä, joilla voi kuulemma korjata ikänäköä. Ne tosin odottavat vielä pakkauksessa kotona, sillä haluan valmistautua tuleviin ensi-iltoihin tuttujen näkövälineiden avulla.

Silmälaseilla on roolit

Näkövälineinä Sokka kertoo käyttävänsä myös silmälaseja.

– Hieman sitä joutuu arjessa vekslaamaan. En nimittäin näe piilolinssit silmissä riittävän hyvin lähelle, joten siksi joudun turvautumaan myös silmälaseihin. Kotoa löytyykin useammat silmälasit, joilla on selkeät paikat ja roolit. Yöpöydän silmälaseilla suunnistan tarvittaessa yöaikaan, wc-laseilla luen aamun sanomalehden ja olohuoneen laseilla katson useimmiten iltauutiset. Systeemi toimii, sillä näin silmälaseja ei tarvitse kotona ympäriinsä etsiskellä.

Next article