Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Yksilöllinen linssi sopeutuu käyttäjän tarpeisiin – eikä päinvastoin
Linssit

Yksilöllinen linssi sopeutuu käyttäjän tarpeisiin – eikä päinvastoin

Yksilöllinen linssi
Yksilöllinen linssi

Perinteisellä linssillä korjataan tavanomaiset näkemisen virheet, mutta yksilöllisessä linssissä käyttäjän tarpeet huomioidaan mittalaitteiden tulosten ja tarkkojen laskelmien perusteella. Tämä helpottaa tottumista ja antaa luonnollisemman ja vääristämättömämmän näönkorjauksen, optometristi Soili Syrjänen tietää.

Linssit suunnitellaan asiakkaan valitsemiin kehyksiin sopiviksi

Sama kehys eri käyttäjällä antaa erilaiset mitta-arvot ja tuottaa erilaiset linssien tilausarvot.

Yksilöllisten linssien valmistuksessa hionnan parametrit määritetäänkin Syrjäsen mukaan tarkasti sekä mitattujen voimakkuuksien että sen mukaan, kuinka kehykset asettuvat kasvoille ja päähän. Nämä mitta-arvot saadaan tarkalla digitaalisella mitoituskuvalla.

Sekä monitehoiset että yksitehoiset peruslinssit ovat hyviä, mutta niissä tarkka optiikka on hiontateknisesti linssin keskiosassa. Laatuero yksilöllisiin linsseihin, jotka valmistetaan uudenlaisella freeform –hiontatekniikalla  ilmenee siinä, kun katse käännetään sivulle. Hämäränäkö ja kontrastien näkeminen ovat tällaisilla linsseillä usein heikkoja. Tarkalla mittauksella myös niitä voidaan parantaa.

– Peruslinsseillä sivuille katsomalla ei todennäköisesti nähdä yhtä tarkasti. Ero korostuu vaativien voimakkuuksien tai esimerkiksi erikoisempien kehyksien ollessa kyseessä. Yksilöllisiin linsseihin saadaan myös erikoistilanteissa mahdollisimman hyvä optiikka, muistuttaa Syrjänen.

Saksalaisella linssivalmistaja Rodenstockilla on laite DNE Scanner -laite, jolla voidaan mitata silmän tarkat mitta-arvot. Silmän kuvautumisvirheitä korjataan tavanomaisilla silmälasilinsseillä. Vaativammat, niin sanotut korkeamman asteen aberraatiot edellyttävät DNEye Scanner mittausta. Kun mittaustulos yhdistetään linssitilaukseen, voidaan parantaa muun muassa hämäränäkemistä ja kontrastinäköä. DNEye Scannerilla saadaan myös tarkennusta lähinäkemiseen. Optikon perusnäöntarkastustulosta kauas ja lähelle voidaan tarkentaa DNEye Scanner – mittauksella ja laskennalla. Tämä mahdollistaa räätälöityjen linssien tuottamisen.

Next article