Etusivu » Näkö ja kuulo » Silmänpohjan ikärappeuma voi olla myös oireeton
Silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma voi olla myös oireeton

Ikärappeumaa on kuivaa sekä kosteaa muotoa, jota sairastaa noin viidennes kaikista ikärappeumapotilaista. Kuva: Getty Images

Kaisu Järvinen

silmätautien erikoislääkäri

Ikärappeuma aiheuttaa keskeisen näöntarkkuuden heikentymistä, joka vaikeuttaa muun muassa lukemista ja esimerkiksi kasvojen tunnistamista.

Silmänpohjan ikärappeumalla tarkoitetaan silmän tarkan näön alueella olevia rappeumamuutoksia, jotka heikentävät näköä ja aiheuttavat kuvanvääristymiä. Silmätautien erikoislääkäri Kaisu Järvinen sanoo rappeumamuutosten yleisyyden kasvavan 65 ikävuoden jälkeen.

– Kehittyneissä maissa ikärappeuma on yleisin näkövammaisuuden aiheuttaja. Kyseessä on monitekijäinen vanhenemiseen liittyvä sairaus.

Ikärappeumaa on kuivaa sekä kosteaa muotoa, jota sairastaa noin viidennes kaikista ikärappeumapotilaista. Kostean ikärappeuman oireita ovat päivien tai viikkojen aikana ilmenevät kuvanvääristymät ja näöntarkkuuden heikkeneminen.

– Ikärappeuma voi kuitenkin olla myös oireeton, mikäli toinen silmä näkee hyvin tai silloin, kun muutokset tulevat hitaasti, Järvinen kertoo.

Ikärappeuma diagnosoidaan Järvisen mukaan kliinisellä tutkimuksella, jossa lääkäri mikroskopoi silmän etuosat ja sisemmät osat. Perustutkimukseen kuuluu myös rakennekuvaus.

– Rakennekuvaus eli OCT kykenee erottamaan missä silmänpohjan kerroksessa muutokset ovat. Rakennekuvausta voidaan lisäksi täydentää verisuonten kuvauksella ilman varjoainetta.

Seuraa mahdollisia näön muutoksia – ja käy säännöllisesti silmälääkärillä

Merkittävin riskitekijä ikärappeumassa on sen nimenkin perusteella juuri ikä. Muita riskitekijöitä ovat tupakointi, sydän- ja verisuonisairaudet sekä perinnöllinen alttius. Kuivaan ikärappeumaan ei toistaiseksi ole toimivaa hoitomuotoa. Kosteaa ikärappeumaa hoidetaan Järvisen mukaan silmän sisään annosteltavilla kasvutekijänestäjillä.

– Hoito vaatii uusintoja lääkeaineesta ja hoidon vaiheesta riippuen. Injektiohoitoja voidaan yhdistää fotodynaamiseen terapiaan tietyissä kostean ikärappeuman muodoissa.

Järvinen korostaa, että kostean ikärappeuman hoito on sitä tehokkaampaa mitä varhaisemmassa vaiheessa se aloitetaan.

– On hyvä tunnistaa ja seurata mahdollisia muutoksia näkökyvyssä ja käydä säännöllisesti silmälääkärin tutkimuksissa. Usein silmässä on havaittavissa lieviä ikääntymiseen ja alkavaan rappeumaan liittyviä muutoksia jo ennen varsinaisten oireiden havaitsemista.

Next article