Etusivu » Näkö ja kuulo » Heikkeneekö näöntarkkuutesi nopeasti? – Syynä voi olla silmänpohjan ikärappeuma
Silmänpohjan ikärappeuma

Heikkeneekö näöntarkkuutesi nopeasti? – Syynä voi olla silmänpohjan ikärappeuma

silmänpohja
silmänpohja
Silmänpohjan ikärappeumaa esiintyy naisilla miehiä enemmän. Kuva: Getty Images

Nina Hautala

silmätautien professori, ylilääkäri,
Oulun yliopisto, PEDEGO tutkimusyksikkö,  MRC OULU, OYS

Keskeisen silmänpohjan eli makulan ikärappeuman tyypillisiä oireita ovat tarkan näköalueen heikkeneminen ja lähityöskentelyn vaikeutuminen. Yleisiä ovat myös vääristymät kuvissa, värinäön häiriöt sekä sumenema keskisessä näkökentässä.

Makuladegeneraatio, eli silmänpohjan ikärappeuma, on yleisin yli 65-vuotiaiden näkövamman syy Suomessa, mutta se ei sokeuta täysin eikä aiheuta kipua. Se ei siis poista liikkumisnäköä, vaikka useimmilla esimerkiksi lukeminen vaikeutuu.

Ikä, perimä ja tupakointi ovat suurimmat riskit

Silmänpohjan ikärappeumaa esiintyy naisilla miehiä enemmän ja eurooppalaisilla kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi aasialaisilla. Yleisimmin silmänpohjan ikärappeuma todetaan yli 65-vuotiailla.

Iän ja perimän ohella riskitekijöitä ovat tupakointi, sydänsairaudet, korkea verenpaine ja korkea painoindeksi. Lisäksi tutkimuksissa on havaittu sekä voimakkaan UV-säteilyn että vähän antioksidantteja sisältävän, runsasrasvaisen ruoan heikentävän silmiä.

Vain kostea makuladegeneraatio vaatii hoitoa

90 prosenttia potilaista sairastaa kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa. Se on makuladegeneraation lievä muoto, joka etenee hitaasti eikä välttämättä aiheuta suurta haittaa. Loput potilaista sairastavat kosteaa makuladegeneraatiota, joka on rappeuman vakavampi muoto. Se etenee nopeasti hoitamattomana.

Jo 15 vuoden ajan hoitona ovat olleet pistettävät verisuonikasvutekijöiden estäjät. Useimmiten ne pysäyttävät näön heikkenemisen ja tautimuutosten etenemisen verkkokalvolla, jos hoito aloitetaan ajoissa.

Hoito vaatii sitoutumista, koska pistoksia annetaan yleensä monta kertaa 4–8 viikon välein. Pistosten avulla näköennuste monilla paranee.

Pidä huolta silmiesi terveydestä

Voit vaikuttaa silmiesi terveyteen käyttämällä aurinkolaseja ja välttämällä tupakointia. Syö terveellistä ruokaa, jossa on paljon antioksidantteja, eli suosi marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Myös kalaöljyt ovat silmille hyödyllisiä.

Omia silmiä kannattaa testata arjen askareissa yksitellen, koska terve silmä voi kompensoida niin paljon, ettet huomaa oireita. Jos näkösi heikkenee nopeasti, näet suorissa viivoissa mutkia, kirjaimet näyttävät venyvän tai televisioruudussa on keskellä harmaa alue, on syytä mennä silmälääkärin vastaanotolle pikimmiten.

Silmälääkäri tutkii silmäsi ja kertoo, onko kyse silmänpohjan ikärappeumasta vai esimerkiksi kaihista tai glaukoomasta. Eikä mahdollisen pistoshoidon kustannuksista tarvitse olla huolissaan, koska kaikilla on oikeus päästä julkiselle puolelle hoitoon. Älä siis anna vaurioille aikaa syntyä.

Next article