Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Entinen rillipää rap-artisti Brädi sai haukan katseen
Laserleikkaus

Entinen rillipää rap-artisti Brädi sai haukan katseen

Brädi
Brädi
Kuva: Rähinä Records Oy

Rap-artisti Brädi, oikealta nimeltään Kari Härkönen, pääsi silmälaseistaan eroon vuonna 2013. Silmien laserleikkauksessa käynyt mies sanoo toimenpiteen olleen nopea ja äärimmäisen vaivaton.

– Olin ollut rillipää ekaluokkalaisesta lähtien. Harrastin korista ja kaikenlaista muuta liikuntaa, jossa laseista oli monesti enemmän haittaa kuin hyötyä, Härkönen kertoo.

Ylä-asteella lasien rinnalle tulivat piilolinssit, joita nuori koripalloilija käytti treeneissä ja peleissä. Piilarit olivat päässä myös musakeikoilla.

– Laseista tykkäsin ja ne olivat tietyllä tapaa myös osa imagoani. Koska käytin kuitenkin piilareita lasien ohella melko paljon, silmäni muuttuivat aroiksi ja väsyneiksi, ja piilarien käytöstä tuli hankalaa.

– Pohdin laserleikkausta monta vuotta ja kuulin aina välillä leikkauksessa käyneiden ystävieni hyvistä kokemuksista. Viimeinen niitti oli, kun ystäväni Arman Alizad kävi leikkauksessa ja suositteli sitä minullekin. Kun huomasin, että kotikaupunkiini Lahteen oli avautunut Suomen suurimman vaativaan silmäkirurgiaan keskittyneen yksityisen klinikan toimipiste, sain vihdoin otettua itseäni niskasta kiinni ja varattua ajan lääkärille, Härkönen kertoo.

Nopeaa ja vaivatonta

Kari Härkösen molemmat silmät laserleikattiin huhtikuussa vuonna 2013. Hänen silmistään korjattiin -4,75 ja -5,25 diopterin likinäköisyys.

– Laserleikkaus oli suorastaan hämmentävän nopea ja vaivaton, eikä se sattunut lainkaan. Luomien avaaminen laajentimella tuntui hieman kummalliselta, mutta sitäkään ei tarvinnut sietää kauaa.

– Kun lääkäri pyysi minua heti toimenpiteen jälkeen katsomaan seinältä, paljonko kello on, näin sen heti. Tuntui ihan naurettavalta, että vasta puoli tuntia aiemmin olin katsellut maailmaa lasien läpi ja yhtäkkiä näin kaiken jo melko kirkkaasti ilman niitä.

Härkönen vietti toimenpiteen jälkeen muutamia tunteja vastaanotolla seurannassa, jonka jälkeen hän lähti omin jaloin ja ilman silmälaseja bussilla kohti kotia.

– Viikon verran jouduin nukkumaan kuplamaiset kärpäslasit silmillä. Ne estivät silmien tahatonta ja yöllistä hieromista. Käytin myös silmätippoja jonkin aikaa. Toinen silmäni parani nopeammin kuin toinen ja aluksi pelkäsin, että toisen silmän kohdalta leikkaus ei onnistunutkaan. Loppujen lopuksi sen näkö korjaantui yhtä hyväksi kuin paremman silmän, mutta silmäni vain toipuivat leikkauksesta eri tahtiin.

Helpompaa elämää

Kolme vuotta leikkauksen jälkeen Härkönen on yhä tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Näin jälkikäteen olen miettinyt, että olisin hyvin voinut mennä leikkaukseen jo paljon aiemmin. Elämä ilman laseja tai piilolinssejä on monessa kohtaa niin paljon helpompaa. Näin hyvää näköä kuin nyt minulla ei ollut koskaan laseilla tai edes piilolinsseillä. Sain leikkauksella haukan katseen, hän naurahtaa.

Next article