Etusivu » Näkö ja kuulo » Silmänpaineet koholla? 
Glaukooma

Silmänpaineet koholla? 

Glaukooma
Glaukooma
Kuva: Getty Images

Glaukooma on näköhermon sairaus, joka oireilee usein vasta sairauden edettyä pitkälle. Taudin yleisin riskitekijä on kohonnut silmänpaine, jonka havaitseminen varhain auttaa ylläpitämään näkökykyä. Glaukooma tuhoaa silmän hermosäikeitä ja saa näkökentän vähitellen kapenemaan.

– Näkökentän kapeneminen tapahtuu kuitenkin hitaasti ja keskinäön tarkkuus säilyy useimmiten pitkään. Siksi glaukooma on oireeton ennen kuin se on edennyt pitkälle ja näkö romahtaa, silmäkirurgi Mika Harju avaa haasteita glaukooman varhaisen diagnoosin ja hoidon tiellä.

Ikääntymisen myötä yleistyvän glaukooman ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se todetaan.

– Glaukooman perimmäistä syytä ei tunneta, mutta suurin yksittäinen riskitekijä on kohonnut silmänpaine. Jokainen alas saatu elohopeamillimetri silmänpaineessa hidastaa taudin etenemistä. Sokeutumisen riski kasvaa sitä mukaa, kun tauti etenee, Harju viittaa tutkimustuloksiin.

Glaukooman todennäköisyys on sitä suurempi, mitä korkeampi on silmänpaine. Kuitenkin jopa puolet glaukoomapotilaista on sellaisia, joilla silmänpaine ei koskaan ole ollut korkea. Tämän vuoksi glaukoomaa ei voida poissulkea ainoastaan silmänpaineen perusteella.

– 45 vuoden iässä olisi hyvä käydä silmälääkärin tarkastuksessa, jos suvussa on ollut glaukoomaa. Silmälääkäri mittaa paineen ja tarkistaa silmänpohjan tilanteen glaukooman varalta.  Samalla muu silmän terveystilanne tulee tarkistettua, Harju neuvoo.

Kotiseuranta tukee hoitoa

Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentamalla.

– Silmänpainetta alennetaan ensisijaisesti silmätipoilla tai laserhoidolla, järeimpänä keinona leikkauksella. Nyrkkisääntönä painetta alennetaan 25–30 % lähtötilanteesta, mutta jos tauti jatkaa etenemistään, painetta alennetaan lisää, Harju kertoo.

– Taudin etenemisen arvioinnin tukena käytetään näkökenttätutkimuksia ja silmänpohjan kuvantamismenetelmiä, ja jos hoidot tehoavat hyvin, seurantaväliä voidaan pidentää puolesta vuodesta jopa kahteen vuoteen, Harju sanoo

Silmäkirurgi kannustaa kuitenkin silmänpaineen tiheämpään tarkkailuun.

– Näin varmistutaan, että hoito pitää paineen tavoitetasolla.

Hoitovasteen seurantaa voi tehostaa silmänpaineen kotimittauksilla. Glaukooman hoitoon on olemassa silmänpaineen kotimittareita, jotka auttavat potilasta ymmärtämään silmänpaineen kehitystä.

– Kotiseuranta kontrollien välissä antaa välittömän palautteen ja potilas osaa hakeutua hoitoon ajoissa, jos paineet eivät ole tavoitelukemissa, Harju kertoo.

– Lisäksi tieto oman sairauden kehittymisestä luo turvallisuuden tunnetta ja vähentää huolta, silmäkirurgi jatkaa kotimittauksen hyödyistä.

Next article