Haastattelussa Eveliina Uosukainen, hyvinvointivalmentaja, sertifioitu personal trainer ja psyykkinen ravintovalmentaja.
Mitä kesäruokavaliossa on hyvä ottaa huomioon?
Kesällä keho voi luonnostaan kaivata kylmiä, kevyitä ja raikkaita ruokia eli enemmän vettä sisältäviä kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Mikä syömisessä on tärkeintä?
Ruokavalion tärkein perusta on säännöllinen syöminen. Kesällä se unohtuu helposti, kun päivärytmi muuttuu ja eikä ole niin nälkä, mutta keho tarvitsee silti polttoainetta.
Mitä hyötyä säännöllisestä syömisestä on?
Kun keho saa tasaisesti energiaa, jaksaminen pysyy tasaisena ja aineenvaihdunta toimii optimaalisesti. Syömisen rutiinia kannattaa siis ylläpitää myös lomalla.

Millainen on hyvinvointia tukeva syömisen malli?
Pelkällä salaatilla ja hedelmillä ei pärjää kesälläkään eli on tärkeää huolehtia, että saa niiden lisäksi riittävästi hyviä rasvoja ja proteiinia. Huolehdi ensin ravinnon monipuolisuudesta ja laadusta, ja vasta viimeisenä määrästä. Tämä malli tukee hyvinvointia ilman turhaa kontrollia tai stressiä.
Mitä olisi fiksua välttää?
Ei tarvitse vältellä mitään, mutta on hyvä ottaa huomioon, että liiallinen sokerin tai alkoholin kulutus voi laskea vireystilaa. Siksi kannattaa pysyä kohtuudessa, ei kieltojen vuoksi vaan oman jaksamisen takia.
Miksi myös kesällä kannattaa liikkua?
Niiden kesien jälkeen, joina liikunta jäi vähiin, olo oli fyysisesti ja henkisesti vetämätön. Kun olin syönyt huolettomammin ja aktiivisuuskin laski, painoa pääsi kertymään. Nykyään teen kesälläkin lihaskuntotreenejä ja pidän kiinni 10 000 askeleen päiväkohtaisesta tavoitteesta. Näin olo pysyy virkeänä eikä kesäkiloja kerry.
Mikä on hyvinvoinnin ylläpidossa olennaisinta?
Hyvinvointi ei vaadi täydellistä ruokavaliota tai kovaa treenaamista, vaan säännöllisyyttä ja jatkuvuutta. Etsi itsellesi mieluisat hyvinvointia tukevat tavat, jotka tuovat myös iloa. Ilo auttaa jatkamaan niitä ympäri vuoden.
Miten neuvoisit niitä, jotka haluavat luoda hyvinvoinnilleen uuden perustan?
1.Hyvinvointi ei ole täydellisyyttä tai sääntöjen noudattamista vaan tasapainon löytämistä.
2.Kuuntele kehoasi – se kertoo kyllä, mitä tarvitset.
3. Salliva ja lempeä suhtautuminen itseesi on avain pysyvään hyvinvointiin. Elämä ei ole suoritus, vaan kokonaisuus.