Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Hyvissä urheiluliiveissä rinnat eivät pompi
Liikunta

Hyvissä urheiluliiveissä rinnat eivät pompi

Sopivan kokoisissa urheiluliiveissä rinnat eivät liiku nimeksikään, mutta hengittäminen on silti vapaata. Kuva: Adobe Stock

Kannattaako kunnon urheiluliiveihin satsata vai riittäkö pelkkä toppi? Kysyimme asiaa liikuntalääketieteeseen erikoistuvalta lääkäriltä, Tanja Komulaiselta.

– Suosittelen kunnon urheiluliivien hankintaa kaikille naisille. Erityisen tarpeelliset ne ovat juostessa. Hyvät liivit antavat tukea, minimoivat rintojen liikkeen ja parantavat ryhtiä. Hyvän ryhdin kautta ne vaikuttavat myös juoksuasentoon.

Komulaisen mukaan kaikenmalliset ja kokoiset rinnat tarvitsevat tukea. Juoksemisen aiheuttama ja rintoja veltostuttava ylös-alas -liike on yllättävän suuri. Ohut toppi ei juurikaan estä rintojen liikettä.

– Pienetkin rinnat liikkuvat juostessa ja hyppiessä useita senttejä, suuret jopa parikymmentä senttiä. Kunnon tuki on tärkeää kaiken kokoisille rinnoille, sillä se ehkäisee niska- ja hartiakipuja sekä rintojen ihon venymisestä syntyviä raskausarpia ja rintojen löystymistä.

Tismalleen sopivat

Sopivan kokoisissa urheiluliiveissä rinnat eivät liiku nimeksikään, mutta hengittäminen on silti vapaata. Oikean kokoiset urheiluliivit ovat sellaiset, joissa rinta ei pursua ulos, mutta toisaalta liivi ei jää yhtään löysäksi kupin päältä. Alareunan tulee pysyä napakasti paikallaan.

– Jos liivit puristavat tai hankaavat kainaloista tai hartioista, ne ovat liian pienet. Myös liivien materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Niiden pitäisi olla ohutta, hyvin hengittävää ja hankaamatonta materiaalia.

Tanja Komulaisen mukaan ihannetilanteessa naisella on kolmet hyvät urheiluliivit, joista yhdet ovat jatkuvasti käytössä, toiset pesussa ja kolmannet kaapissa odottamassa käyttövuoroaan.

– Yhdetkin hyvät urheiluliivit ovat silti parempi vaihtoehto kuin ei liivejä ollenkaan. Niiden avulla liikunnasta saa enemmän irti, sillä etenkin suuremman kuppikoon omaaville naisille liikunta ilman kunnollista tukea ja hyviä liivejä voi olla jopa kivuliasta.

Next article