Etusivu » Lapsen terveys » Lastenkin influenssavirukset ovat erilaisia miltei joka vuosi
Influenssa

Lastenkin influenssavirukset ovat erilaisia miltei joka vuosi

Influenssaviruksen taudinaiheuttamiskyvyn tehokkuus riippuu siitä, miten influenssa kykenee muuntumaan. Kuva: Unsplash

Influenssaa ei pidä nimestään huolimatta sekoittaa tavallisiin erilaisten viruksien aiheuttamiin flunssiin, joita lapsilla on runsaasti.

Influenssa on lapsella raju-oireinen, korkea-kuumeinen yleisinfektio, joka ominaisuuksiltaan ja vakavuudeltaan poikkeaa tavanomaisista flunssista.

Influenssa on viruksen aiheuttama tauti, ja virusten alatyyppejä on lukuisia. Influenssavirukset jaetaan pääryhmiin joista A- ja B-luokat ovat tärkeimmät. Näiden ryhmien virukset luokitellaan vielä lukuisiin alalajeihin. Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist kertoo taudinaiheuttamiskyvyn ja taudin vaikeusasteen vaihtelevan alatyypin mukaan.

– Influenssaviruksen taudinaiheuttamiskyvyn tehokkuus riippuu siitä, miten influenssa kykenee muuntumaan. Siksi kiertävät viruskannat ovat vuodesta toiseen usein erilaisia. Määräajoin syntyy niin kutsuttu supervirus, joka aiheuttaa maailmaanlaajuisia pandemioita. Tällainen oli esimerkiksi sikainfluenssan aiheuttama pandemia vuonna 2009–2010.

Maapallolla kiertää jatkuvasti eri influenssakantoja – uudet kiertävät kannat saavat usein alkunsa Aasiassa. Viranomaiset ja tutkijat seuraavat koko ajan tilannetta ja tekevät maailmanlaajuista yhteistyötä myös rokotevalmistajien kanssa.

– Jokavuotisen influenssarokotteen koostumus perustuu siihen, mitä influenssakantoja kunakin vuonna arvioidaan olevan liikkeellä. Influenssa tarttuu hyvin helposti ihmisestä toiseen eritteiden ja kosketusten kautta. Virus leviää myös tehokkaasti ilmateitse, Qvist sanoo.

Influenssa on kaikissa ikäryhmissä sama tauti, mutta keskimääräistä vaarallisempi se on ikäryhmien ääripäissä – kuten lapsilla – perusterveilläkin.

Lue myös: Rokotekattavuus suojaa sairastumiselta

Influenssarokotus antaa tehokkaan suojan

Influenssan tehokkain ehkäisykeino on rokotus. Rokotussuoja ei ole täydellinen ja vaihtelee vuosittain, riippuen rokotuksen koostumuksen vastaavuudesta vallalla oleviin viruksen alatyyppeihin. Perinteisesti ja edelleen valtaosa infuenssarokotuksista annetaan pistoksena. Qvistin mukaan markkinoilla on myös tarjolla rokote, joka annetaan sumutteena nenään. Se soveltuu hyvin esimerkiksi pistoskammoisille lapsille.

– Tämän rokotteen perusperiaate on samanlainen kuin pistoksen. Rokote sisältää eläviä heikennettyjä viruksia, jotka aikaansaavat elimistössä vasta-ainemuodostusta, ja taudin kohdatessaan elimistö on jo niin sanotusti puolustusvalmiudessa.

Nenäsumutteena annettava rokotus on toistaiseksi tarkoitettu vain 2–17 -vuotiaille, joten aikuisille ja pienille lapsille annetaan edelleen pistettävää influenssarokotetta. Nenäsumuterokote sisältää kaksi A-ryhmän virusta ja kaksi B-ryhmän virusta – pistettävissä rokotteissa on kaksi A-ryhmän virusta ja yhdestä kahteen B-ryhmän virusta.

Influenssaan sairastuminen antaa kohtalaisen huonon suojan eli vastustuskyvyn. Tästä syystä influenssan voi sairastaa joka vuosi uudelleen. Jos on sairastanut jonkin tietyn alatyypin influenssaa ja kohtaa tämän samankaltaisen viruksen uudelleen myöhemmin, voi suojaa olla pitkänkin ajan päästä. Qvist suosittelee kuitenkin rokotussuojaa.

– Influenssaan liittyy suuri riski jälkitauteihin ja komplikaatioihin ja jopa kuolleisuutta, joten suojaaminen jokavuotisella rokotuksella on ehdottomasti suositeltavaa.

Next article