Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Seniori-ikäinen – syöthän tarpeeksi monipuolisesti?
Ravinto

Seniori-ikäinen – syöthän tarpeeksi monipuolisesti?

Hyvä ruokavalio yhdistettynä liikkumiseen ja lihasvoimaharjoitteluun edistää ikääntyessä kokonaisterveyttä ja toimintakykyä. Kuvat: Pexels

Merja Suominen

toiminnanjohtaja, Gery ry

Hyvä ruokavalio edistää ikäihmisen toimintakykyä. Samalla myös edellytykset kotona asumiseen kohentuvat selvästi.

Ikääntymisen myötä energiankulutus yleensä jonkin verran vähenee – mutta samalla tiettyjä ravintoaineita kuten proteiinia sekä osaa vitamiineista ja kivennäisaineista tarvitaan jopa aiempaa enemmän. Gery ry:n toiminnanjohtaja Merja Suomisen mukaan onkin tärkeää, että seniori-ikäiset kiinnittävät erityistä huomiota ruokavalionsa laatuun.

– Hyvä ruokavalio on monipuolinen sekä samalla kohtuullinen ja sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä hyvälaatuista rasvaa. Perusperiaatteeltaan ikäihmisten ruokavalion tulisi olla sama kuin nuoremmillakin, proteiinin tarve vain on suurempi.

Hyviä proteiininlähteitä on useita. Kasvisten lisäksi Suominen suosittelee lihan, kanan, kalan ja kananmunien sekä maitovalmisteiden syömistä.

– Luontaista kasviproteiinia on esimerkiksi herne- ja linssikeitoissa. Myös valmisruoissa on nykyään hyviä proteiinipitoisia vaihtoehtoja. 

Ruokavaliolla ja toimintakyvyllä selvä yhteys

Se, mitä syödään, vaikuttaa oleellisesti terveenä pysymiseen ja yleiseen hyvinvointiin. Hyvä ruokavalio yhdistettynä liikkumiseen ja lihasvoimaharjoitteluun edistää ikääntyessä kokonaisterveyttä ja toimintakykyä, jolloin myös kotona voidaan usein asua pidempään.

– Ruokavalion yhteys toimintakykyyn näkyy erityisesti silloin, kun ihminen sairastuu. Monipuolista ravintoa saaneella on ikään kuin reserviä tällaisten tilanteiden varalle, Suominen sanoo.

Asiantuntija korostaa lisäksi, että ruokailun tulee olla myös hyvää mieltä tuottavaa.

– Ei siis ole hyvä kokea syyllisyyttä, vaan se mitä syö, kannattaa syödä ilolla ja täysillä nauttien!

Ikäruoka 2.0 – ikäihmisille hyvää syömistä tukevia palveluita

Oman asuinalueen palvelut eivät aina tue kotona asuvien seniorien hyvää syömistä. Riittämätön ruokavalio johtaa usein toimintakyvyn huononemiseen – silloin ikäihminen ei jaksa hakeutua toisten ihmisten seuraan ja syöminen heikkenee entisestään.

Ikäruoka 2.0 -hankkeen tavoitteena on, että seniorit voisivat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Hanke kehittää kotona asuvien ikäihmisten hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja sosiaalista kanssakäymistä tukevia palveluja. Kehitettäviin palveluihin kuuluvat laajasti erilaiset kauppa-, ravintola-, koulutus- ja ohjauspalvelut. 

Hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.

Next article