Etusivu » Kultaiset vuodet » Muutossa rakkaimmat esineet mahtuvat mukaan
Hoivapalvelut

Muutossa rakkaimmat esineet mahtuvat mukaan

Muutto
Muutto
Kuva: Getty Images

Muutto on tilanne, jossa joutuu käymään läpi kaiken kotinsa irtaimen tavaran. Ikääntyneellä ihmisellä voi olla kyseessä muutto esimerkiksi omakotitalosta kerrostaloon tai omasta kodista palvelutaloon.

Kun neliömäärä ja elämäntilanne muuttuvat, ei ole järkevää tai aina edes mahdollista kuljettaa kaikkea tavaraa mukanaan.

Tarpeellisten tavaroiden valitseminen ja ylimääräisestä luopuminen voi olla vaikeaa. Näissä valinnoissa auttaa ammattijärjestäjä, joka yhdessä asiakkaan kanssa karsii tavarat ja tukee päätöksenteossa.

Lisävoimavara muuttoon

Kynnys käyttää ammattijärjestäjiä kodin palveluna on madaltunut muiden palveluiden käytön, kuten kotisiivouksen myötä.

– Ammattijärjestäjän puoleen kannattaa kääntyä heti, jos tuntuu, että omat fyysiset tai henkiset voimavarat eivät riitä tai ei tiedä, mitä kannattaisi tehdä. Ammattijärjestäjän voi palkata myös vanhuksen omainen, ammattijärjestäjä Eva-Lena Wakonen toteaa.

Ammattijärjestäjillä ei ole käytössä valmista sapluunaa tai filosofiaa, vaan palvelu räätälöidään aina asiakkaan mukaan. Järjestelytyö voi tulla hoidetuksi kerralla tai pitkän ajanjakson kuluessa. Suunnitelmassa huomioidaan myös asiakkaan oma jaksaminen.

Miten järjestelyssä kannattaa edetä?

Yleisohjeena Wakonen ehdottaa ikääntyneen ihmisen muuttoon seuraavaa järjestystä:

1. Hanki apua. Vanhukselle jo tavaroiden nosteleminen voi olla haastavaa. Muistisairas tarvitsee tukea valintoihin.

2. Huolehdi, että kaikkien muiden tavarat haetaan pois. Kodeissa on usein myös aikuisten lasten omaisuutta säilössä.

3. Mieti millaista arki on tulevassa kodissa. Valitse tarvittavat ja rakkaimmat esineet mukaan.

4. Päätä, mitä jäljelle jäävälle tavaralle tehdään. Perintöhuonekalut voivat jäädä sukuun, ylimääräiset huonekalut voi myydä, hyväkuntoiset käyttöesineet ja vaatteet lahjoittaa.

Itselle turha – toiselle arvokas

Esineiden merkitys on aina henkilökohtainen asia. Valokuvat, muistoesineet ja perityt tavarat ovat kirjojen ohella niitä, joista ihmisten on usein vaikeaa luopua. Tavaran tärkeys korostuu erityisesti pula-aikaa eläneellä sukupolvella. Jos palvelutalossa ei tarvitse enää ruoanvalmistusvälineitä, voi mukaan ehkä ottaa pyhäastiaston.

– Ammattijärjestäjä ei arvostele tai arvota asiakkaan tavaroita, vaan pyrkii tukemaan päätöksen tekoa kohteliaasti kyselemällä ja haastamalla miettimään, mitä asiakas haluaa ja tarvitsee uuteen kotiin mukaan. Asiakas tekee aina päätöksen, Wakonen sanoo.

Lue myös: Apu on vain turvanapin painalluksen päässä

Kun mukaan lähtevät tavarat on valittu, voidaan keskittyä loppujen uudelleen sijoittamiseen. Wakonen suosittelee lahjoittamista, mutta korostaa vastuullisuutta.

– Käyttökelpoista ja hyvää tavaraa voi lahjoittaa käytettynäkin. Lahjoituksia vastaanottavat hyväntekeväisyysjärjestöt yleensä myyvät tavaran eteenpäin. Jos vaatteesta puuttuu nappi tai siinä on tahra, voi miettiä, ostaisiko sen itse. Kaikki eivät ota kaikkea vastaan, joten on hyvä olla ensin yhteydessä ja varmistaa asia. Ongelmaa tavarasta ei saa siirtää ja maksattaa jätemaksuja muilla.

Eva-Lena Wakosen mukaan ammattijärjestäjiltä voi kysyä myös neuvoa tavaroiden kierrätyksestä ja lahjoittamisesta.

Next article