Skip to main content
Etusivu » Kauneudenhoito » Iho tarvitsee A-vitamiinia – Moni kärsii sen puutteesta tietämättään
Ihonhoito

Iho tarvitsee A-vitamiinia – Moni kärsii sen puutteesta tietämättään

Kuva: Unsplash

A-vitamiini on ihon kannalta erittäin tärkeä vitamiini, ja moni kärsii sen puutteesta tietämättään. Yhdessä C- ja E-vitamiinin kanssa se muodostaa hyvin soivan orkesterin, plastiikkakirurgi Hilkka Peltoniemi kuvailee.

A-vitamiinia on ruoassa esimerkiksi maksassa, munissa ja porkkanoissa sekä myös ravintolisissä kuten kalanmaksaöljykapseleissa. Se, että syö monipuolisesti ei silti aina riitä. A-vitamiini varastoituu maksaan, mutta ongelmana on sen hidas kulkeutuminen sieltä muualle kehoon. Jo parikymmentä minuuttia auringossa kuluttaa 80 % ihon A-vitamiinista, mikä pitäisi korvata nopeasti. A-vitamiinia voi tuoda iholle tehokkaasti käyttämällä A-vitamiini- eli retinolivoiteita, jotka imeytyvät hyvin ihoon.

Ihoa rasittavat monet asiat kuten aurinko, tupakointi ja ilmansaasteet. Kun iho voi hyvin, se kestää paremmin myös ulkoisia stressitekijöitä.

– Kun katsoo potilaan ihoa kirkkaassa valossa, näkee että tupakoivan, paljon aurinkoa ottavan iho on valovaurioinen, hilseilevä ja kova kuin parkkinahka. Jos taas on huolehtinut ihosta retinoidi- eli A-vitamiinivoiteilla, iho on pehmeämpi, tasaisempi ja joustavampi.

A-vitamiinin merkitystä iholle on tutkittu ja siitä on saatu selkeää näyttöä.

– Solutasolla A-vitamiini vaikuttaa niin, että iho normalisoituu ja sen pintakerros paksunee. Yhdessä C-vitamiinin kanssa se parantaa sidekudoksen rakennetta ja silottaa jonkin verran ryppyjä. Myös ihon kosteustekijä lisääntyy. Melaniinin tuotanto on tasaisempaa, mikä estää muun muassa maksaläiskiä. Se myös tasapainottaa talin tuotantoa rauhoittaen ihoa, minkä vuoksi sitä käytetäänkin aknen hoidossa. A-vitamiinilla on merkitystä myös ihosyövän, hämäräsokeuden ja limakalvojen kuivumisen ennaltaehkäisyssä. A-vitamiini on tärkeä verisolujen muodostumiselle, ja A-vitamiinihappoa käytetään muun muassa leukemian hoitoon, Peltoniemi kertoo.

A-vitamiini yhdessä C-vitamiinin kanssa parantaa sidekudoksen rakennetta ja silottaa ryppyjä. Myös ihon kosteustekijä lisääntyy. Kuva: Pexels

Tieteellinen näyttö ohjaa fiksuja ihmisiä kevyisiin, luonnonmukaisiin ja ennaltaehkäiseviin hoitoihin, joissa vahvistetaan ihon omia suojamekanismeja ja ylläpidetään kasvojen katoavaa rasvavolyymiä esimerkiksi siirtämällä omaa rasvaa muualta kehosta. Silloin isoja operaatioita ei myöhemmin ehkä enää tarvita.

A-vitamiinin käyttö ihonhoidoissa

Ihon A-vitamiinihoitoja ovat esimerkiksi imeyttäminen, jossa pitoisuutta nostetaan pikkuhiljaa. Toinen tapa on käyttää sitä mikroneulauksen yhteydessä, kun ihoon tehdään pieniä reikiä, mikä tehostaa sen imeytymistä.

– Olen käyttänyt A-vitamiinituotteita työssäni vuodesta 2007 lähtien ja huomannut, että niiden tuloksena iho on kiinteämpi ja terveempi. A-vitamiinivoiteissa on sen rasvamuotoa, etinyylipalmitaattia, ja niitä on erivahvuisia asteikolla yhdestä viiteen. Paras tulos tulee, kun aloitetaan miedommasta totuttaen iho pikkuhiljaa voimakkaampiin pitoisuuksiin, kosmetologi Krista Matara kertoo.

Mataran mukaan liian voimakkaan tuotteen käyttö saattaa muistuttaa allergista reaktiota. Iho punoittaa, kutiaaa ja siinä on näppyjä. Silloin tulee pitää tauko hoidossa.

A-vitamiini on iholle tärkeä, mutta hoidot vaativat kärsivällisyyttä. Kyseessä ei ole mikään ”Tuhkimo-hoito”, joka tuottaisi nopeasti suuria tuloksia, Matara toteaa. Tärkeää on sen säännöllisyys.

Next article