Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Vaivaavatko vaihdevuodet? – Tunnista oireet
Vaihdevuodet

Vaivaavatko vaihdevuodet? – Tunnista oireet

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu.

Menopaussi tarkoittaa viimeisiä ilman hormoonihoitoa tulevia kuukautisia. Kriteeri menopaussille on, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella on ollut kuukautiset poissa yli vuoden.

Hikoilupuuska ja kuumat aallot

Hikoilu ja kuumat aallot ovat vaihdevuosien yleisin oire. Hikoilua voi esiintyä päivällä tai yöllä.

Kuumat aallot alkavat voimakkaana sisäisen lämmön tuntemuksena ja ihon lämpötila nousee. Seurauksena on voimakas hikoilu etenkin ylävartalon ja niskan alueella sekä punastuminen. Kuumat aallot ovat yleisiä, ja niitä esiintyykin 70-80 %:lla naisista.

Masentuneisuus ja mielialan vaihtelut

Mielialaoireet liitetään usein vaihdevuosioireisiin, mutta niiden suoraa yhteyttä estrogeenin puutteeseen ei ole todettu. Moni kärsii vaihdevuosien aikana myös seksuaalisesta haluttomuudesta.

Unihäiriöt

Unihäiriöt johtuvat usein yöhikoilusta, mutta eivät aina. Huonosti nukuttuja öitä seuraa kuitenkin monesti seuraavaan päivään heijastuva väsymys ja ärtymys.

Vaihdevuodet ovat helppo tunnistaa. Jos ikää on yli 45 vuotta, kuumat aallot alkavat ja kuukautiset ovat loppuneet tai epäsäännöllistyneet, ovat vaihdevuodet todennäköisesti alkaneet tai alkamaisillaan.

Tavallisimmin hikoilu kestää noin 2–7 vuotta, mutta 10 %:lla naisista oireita esiintyy vielä 10-20 vuotta kuukautisten loppumisen jälkeen.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Next article