Etusivu » Hyvinvointi » Urologi kannustaa: ”Miesten vaivoihin löytyy useimmiten apua”
Erektiohäiriö

Urologi kannustaa: ”Miesten vaivoihin löytyy useimmiten apua”

Urologi Jokelainen kannustaa miehiä tulemaan vastaanotolle aina, kun jokin mieskuntoon liittyvä asia vaivaa mieltä. Kuva: Pexels

Mies kun tulee tiettyyn ikään, niin ei sillä pelaa mikään, lauloi Junnu Vainio. Urologi Sakari Jokelainen tietää, että miesten vaivoihin löytyy useimmiten apua.

Jokelainen kannustaa miehiä tulemaan vastaanotolle aina, kun jokin mieskuntoon liittyvä asia vaivaa mieltä. Tarkastukset eivät kuitenkaan ole tarpeen säännöllisesti vaan oireiden ilmaantuessa.

– Alle kolmekymppisenä mies on kaikkivoipaisin. Teini-iän epävarmuus on takana ja eturauhasvaivat, mieshormonin puutos tai syöpäepäilyt edessä vasta neljänkympin jälkeen, Jokelainen kertoo.

Tosin vastaanotolle tulee niin 16- kuin 93-vuotiaita, kun erektion voimakkuus tai kesto ei riitä onnistuneeseen yhdyntään. Jokelainen on myös tavannut liian monta nuorta miestä, joiden hauikset ovat piukeat, mutta seksi ei toimi.

– Yhteistä heille ovat voimakkaat ulkonäköpaineet sekä pakonomainen kuntosalitreeni, johon melkein aina liittyy ”vaarattomien lisäravinteiden” käyttö.

Jokelainen varoittaa myös finasteridivalmisteista. Moni käyttää niitä hiustenlähdön ehkäisyyn, vaikka ne ovat tarkoitettu eturauhaslääkkeeksi.

– Ne voivat aiheuttaa postfinasteridisyndrooman, joka lamaannuttaa sukupuolitoiminnot.

Entä ne elämäntavat?

Erektiohäiriöstä kärsivä haluaa löytää ongelman perimmäisen syyn ja korjata sen. Sitä ei tosin koskaan löydy, sillä kyse on monen tekijän summasta.

– Aina selvitetään tupakointi, alkoholinkäyttö, ylipaino, vuorotyö ja muut elämäntapojen ja -tilanteen vaikutukset. Hoitona ovat elämäntapamuutokset ja erektiolääke.

Lue myös: Miehen seksuaalisuuteen vaikuttavat monet asiat

Eturauhasen liikakasvu yleistyy 40 ikävuoden jälkeen, ja sitä on jopa 80 prosentilla yli 60-vuotiaista. Kun virtsasuihku hajoaa ja virtsaamistiheys kasvaa, tutkitaan PSA-verikokeella ja eturauhasta tunnustelemalla, onko kyseessä syöpä vai hyvänlaatuinen eturauhasen suureneminen. Sitä hoidetaan lääkkeillä tai leikkauksella. Lievä muoto ei vaadi kumpaakaan.

Eturauhassyöpään sairastutaan keskimäärin 70-vuotiaana. Hoito on yksilöllinen ja voi sisältää seurantaa, leikkauksen, sädehoitoa, lääkehoitoa tai näiden yhdistelmiä.

Ohitusleikkaus jättää jäljen

Jokelaisen mukaan nykymiehet ovat aktiivisimmillaan kuusikymppisinä. Siihen mennessä on yleensä hoidettu myös mieshormonin puutos, joka vaivaa paria prosenttia miehistä. Oireet voivat vaihdella mielialaongelmista seksihalujen vähenemiseen ja lihasheikkouteen. Siihen annetaan testosteronikorvaushoitoa ihogeelinä tai pistoksina.

Vanhimmillekin erektiohäiriö on usein henkilökohtainen tragedia.

–  Esimerkiksi ohitusleikkaus jättää häiriön lähes aina. Ja kun mies jää leskeksi ja sukupuolielämä loppuu, sitä on vaikea aloittaa parin vuoden kuluttua uudelleen, jos uusi elämänkumppani löytyy. Kaksi seksitöntä vuotta voi nimittäin johtaa erektiohäiriöön.

Next article