Etusivu » Intiimiterveys » Älä turhaan kärsi runsaista kuukautisista
Kuukautiset

Älä turhaan kärsi runsaista kuukautisista

Runsaat kuukautiset kestävät tavallisesti yli viikon. Kuva: Getty Images

Timea Szanto

dosentti

Runsas kuukautisvuoto voi olla merkki von Willebrandin taudista.

Tavallisin naisten perinnöllinen verenvuototauti on von Willebrandin tauti, jonka tyypillisimmät oireet ovat mustelma- ja nenäverenvuototaipumus sekä tavallista runsaammat kuukautiset. Dosentti Timea Szanto muistuttaa, että vaikka runsaat kuukautiset saattavat kulkea suvussa, ne voivat myös olla merkki verenvuotohäiriöstä ja nimenomaan von Willebrandin taudista.

– Runsaat kuukautiset kestävät tavallisesti yli viikon. Vuoto voi olla niin runsasta, että yöllä on laitettava herätyskello soimaan, kun side täytyy vaihtaa jopa tunnin välein.

von Willebrandin taudin mahdollisuuteen viittaavista vuoto-oireista kärsivän kannattaa Szanton mukaan hakeutua tutkimuksiin esimerkiksi perusterveydenhuoltoon. Tauti todetaan veren hyytymiseen liittyvillä laboratoriokokeilla.

– Suomessa noin 20­–30 prosentilla runsaiden kuukautisten takia tutkimuksiin hakeutuneista löytyy jokin perinnöllinen veren hyytymishäiriö.


Gynekologisten vuotohäiriöiden diagnosointiin kiinnitettävä enemmän huomiota

Verenvuotojen ehkäisemiseksi on tärkeää, että potilasta hoitavissa paikoissa tiedetään tämän sairastavan von Willebrandin tautia. Näin vuototaipumus voidaan huomioida jo ennen hoitojen suunnittelua.

– Suunnitelma verenvuodon ehkäisemiseksi tehdään aina hyvissä ajoin ennen leikkauksia ja synnytyksiä. Tautia sairastavan synnytyksessä onkin aina mukana moniammatillinen tiimi, Szanto kuvailee.

Arvioiden mukaan von Willebrandin tautia sairastavia naisia olisi Suomessa jopa kymmenkertainen määrä diagnosoituihin verrattuna. Szanto sanoo, että tauti on alidiagnosoitu, koska terveydenhuollossa ei osata epäillä sitä.

– Usein ei osata ajatella, että verenvuotojen taustalla voisi olla perinnöllinen verenvuototaipumus.

Gynekologiset vuotohäiriöt ovat verenvuototautia sairastavilla naisilla yleisiä, ja siksi niiden diagnosointiin, ehkäisyyn ja hoitoon tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Szanto painottaa myös, että runsaista kuukautisista on turha kärsiä kenenkään.

– Poikkeavan runsas kuukautisvuoto voi herkästi johtaa raudanpuuteanemiaan. Ehkäisypillereillä tai hormonikierukalla runsaat kuukautiset saadaan yleensä hyvin hallintaan.

Onko runsas kuukautisvuoto normaalia?

Katso neuvoja kätevästi MyFlow Score mobiilisovelluksesta!

Next article