Etusivu » Intiimiterveys » Kiusallinen hiivatulehdus on yleensä hyvin ja nopeasti hoidettavissa
Hiivatulehdus

Kiusallinen hiivatulehdus on yleensä hyvin ja nopeasti hoidettavissa

Muun muassa raskaus, antibioottien ja ehkäisypillereiden käyttö altistavat hiivatulehdukselle. Kuva: Getty Images

Hiivatulehduksen aiheuttaa emättimessä olevan hiivasienen liikakasvu. Tavallisin aiheuttaja on Candida albicans, mutta joskus taustalla voi olla tavallisille hiivatulehduslääkkeille reagoimaton Candida glabrata.

Alapään kiusallinen kutina ja kirvely voivat johtua hiivatulehduksesta. Se aiheuttaa takertuvaa, kokkaremaista ja lievästi imelän hajuista valkovuotoa. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta.

Emättimen hiivatulehdukseen ei yleensä liity muita oireita, kuten kuumetta, alavatsakipuja tai virtsaamisvaikeuksia. Myös bakteerivaginoosiin tyypillisesti viittaava kalamainen ja tympeä haju puuttuu.

Hiivatulehdus voi johtua monesta eri tekijästä

TYKS Naistenklinikalla työskentelevän naistentautien erikoislääkärin ja seksuaalineuvoja Katja Keron mukaan hiivatulehdukselle altistavat muun muassa raskaus, antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö, diabetes ja immuunivajaustilat sekä vaihdevuosiin liittyvä emättimen kuivuus. Myös tiukat vaatteet ja hengittämättömät siteet tai suojat voivat lisätä oireilua.

Aina laukaisevaa tekijää ei tunnisteta.

– Monet naiset kokevat, että myös hiilihydraatti– ja sokeripitoinen ruoka altistaa hiivatulehdukselle. Vahva tutkimusnäyttö aiheesta kuitenkin puuttuu. Terveellisen ruokavalion merkitystä voidaan joka tapauksessa aina korostaa, Kero toteaa.

Hoitona apteekin käsikauppavalmisteet

Hiivatulehduksen hoitona käytetään paikallisesti sisäisiin ja ulkoisiin oireisiin vaikuttavia, apteekin käsikauppavalmisteina myytäviä hiivatulehdusvalmisteita tai suun kautta otettavaa kertahoitoa. Joskus toistuvassa hiivatulehduksessa lääkäri voi määrätä myös estohoitolääkityksen 3–6 kuukauden ajaksi.

Katja Kero sanoo, että hiivatulehdus voi olla hoidettavissa itselääkinnällä, jos oireet ovat tuttuja, eikä tulehdus yllätä ensimmäistä kertaa. Toistuva hiivatulehdusoire täytyy varmistaa jatkotutkimuksilla sekä selvittää mahdolliset syyt tulehduksen toistumiselle.

– Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos vuoto on epäsäännöllistä, veristä tai pahanhajuista. Myös alavatsakivut, kuume ja virtsaamisvaikeudet viittaavat johonkin muuhun kuin hiivatulehdukseen. Jos itsehoito ja itselääkintä eivät muutamassa vuorokaudessa lievitä oireita tai oireet eivät viikossa parane, niiden aiheuttajaa on syytä ryhtyä selvittämään, Kero ohjeistaa.

Lue myös intiimialueen hoidosta kesäaikana.

Next article