Etusivu » Intiimiterveys » Huolehdi alapäästäsi myös kesällä
Intiimialueen vaivat

Huolehdi alapäästäsi myös kesällä

Vaihdevuosien aikana limakalvot ohenevat, mistä voi seurata limakalvojen kuivuutta, kirvelyä sekä kellertävää vuotoa. Kuva: Getty Images

Kuukautisten siirtämisen mahdollistavaa ehkäisyä käyttävä nainen voi kesäkuukausina jättää vuodot turvallisesti väliin. Artikkeliin antoi haastattelun naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä auktorisoitu seksuaalineuvoja Katja Kero.

Mikä auttaa emättimen epiteelin tasapainon häiriintymiseen?

Emättimen bakteeritasapainon häiriöön vaikuttavat muun muassa tupakointi, lukuisat seksikumppanit sekä kondomin käyttämättömyys. Myös liiallista intiimialueen pesua kannattaa välttää, sillä se voi häiritä normaaliflooraa. Alapesu tulisi tehdä haalealla vedellä tai perusvoidepesulla kerran päivässä. Antibiootit sekoittavat usein suolen mikrobiomin lisäksi emättimen ekosysteemiä. Maitohappobakteerivalmisteet voivat tukea suoliston lisäksi myös emättimen tasapainoa. 

Miten emättimen kuivuutta ja ärsytystä voidaan helpottaa?

Vaihdevuosien aikana limakalvot ohenevat, mistä voi seurata limakalvojen kuivuutta, kirvelyä sekä kellertävää vuotoa. Myös erilaiset virtsaamisongelmat, virtsatietulehdukset sekä yhdyntäkivut ovat tavallisia. Emättimeen paikallisesti laitettavat estrogeenivalmisteet, kuten tabletit, geelit, salvat ja puikot, hoitavat limakalvojen oireita. Myös paikalliset hormonivalmisteet, rasvat ja intiimiöljyt kosteuttavat ihoa ja limakalvoja. Osaltaan limakalvoja pitävät kunnossa myös säännöllinen intiimi läheisyys ja seksi.

Auttavatko hyaluronihappoa sisältävät valmisteet emättimen kuivuuteen?

Luonnollinen liukastava ja kosteuttava hyaluronihappo turvottaa ja paksuntaa limakalvoja. Monet käyttävät näitä valmisteita myös paikallisten hormonihoitojen ohessa. Hyaluronihappo sopii hyvin myös nuoremmille esimerkiksi silloin, jos yhdistelmäehkäisyvalmiste kuivattaa limakalvoa. Hyaluronihappoa voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Mitä intiimiterveydessä kannattaa huomioida kesällä?

Liiallista pesua ja tiukkojen vaatteiden kiristystä on hyvä välttää. Kuukautissuojina kuukupit voivat olla mainioita estämään intiimialueen hautumista. Mikäli nainen käyttää ehkäisyä, jossa kuukautisia voi siirtää, on terveellistä ja ihan ok jättää vuodot kesällä väliin. Luonnonvesissä uiminen voi tehdä hyvää limakalvoille. Kesällä, kuten aina muulloinkin, on myös hyvä muistaa, että seksitauteja voidaan estää vain ja ainoastaan kondominkäytöllä.

Next article