Etusivu » Intiimiterveys » Karkasiko pissa taas? – seniori, käänny lääkärin puoleen!
Virtsankarkailu

Karkasiko pissa taas? – seniori, käänny lääkärin puoleen!

virtsa
virtsa
Ikääntymisen lisäksi virtsankarkailulle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi infektio, ummetus, lääkitys tai ylipaino. Kuva: Getty Images

Mikäli rakon toiminnassa havaitaan muutoksia, lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jotta mahdolliset infektiot ja sairaudet voidaan poissulkea.

Virtsainkontinenssi eli kyvyttömyys kontrolloida virtsaamista yleistyy selvästi ikääntymisen myötä. Virtsaamishäiriöiden taustasyitä ovat muun muassa virtsarakon kapasiteetin pienentyminen, munuaisten konsentraatiokyvyn heikkeneminen sekä anatomiset muutokset lantionpohjassa.

–Inkontinenssi on oire, jonka syy tulee selvittää. Taustasyinä voivat olla erilaiset sairaudet, kuten neurologiset sairaudet tai naisilla gynekologiset laskeumat ja miehillä eturauhasperäiset vaivat, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Seija Ala-Nissilä sanoo. 

Ikääntymisen lisäksi virtsankarkailulle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi infektio, ummetus, lääkitys tai ylipaino. Jos rakon toiminnassa havaitaan muutoksia, lääkärin vastaanotolle kannattaa Ala-Nissilän mukaan hakeutua jo senkin takia, että mahdolliset infektiot ja sairaudet voidaan poissulkea.

– Virtsavaivojen selvittely voidaan hyvin aloittaa perusterveydenhuollossa tai vastaavasti kääntyä yksityislääkärin puoleen.

Hoitoon sitoutuminen tärkeää

Apua rakkovaivoihin haetaan tavallisesti silloin, kun oireet alkavat rajoittaa harrastuksia ja sosiaalista elämää. Ala-Nissilä huomauttaa, että hoitoon hakeutumista ei kannata turhaan lykätä, sillä vaivaan löytyy nykyään tehokkaita hoitomuotoja.

–Kun oireet ovat lieviä, seuranta tai elämäntapaohjeistus tavallisesti riittävät hoidoksi. Lääkehoito taas on osa konservatiivista hoitoa, johon kuuluvat myös lantionpohjan lihasten harjoittelu ja tarvittaessa rakon koulutus.

Ala-Nissilä muistuttaa myös hoitoon sitoutumisen tärkeydestä.

– Hoito lopetetaan valitettavan usein liian aikaisin. Sitä tulee kuitenkin jatkaa, vaikka oireet olisivat jo lieventyneet. Myös lantionpohjan lihasten harjoittelusta on hyötyä jokaiselle. 

Virtsankarkailun 3 tyyppiä

  • Yliaktiivisen rakon oireyhtymässä virtsaamistarve tulee niin voimakkaana, ettei wc:hen aina ehdi. Tällöin kyseessä on niin kutsuttu pakkoinkontinenssi. 
  • Ponnistuskarkailu naisilla johtuu usein lantiopohjan rakenteiden heikentymisestä, miehillä se voi olla seurausta virtsaputken ja eturauhasen toimenpiteistä. Virtsaa karkaa tyypillisesti esimerkiksi ylös noustessa, nauraessa, yskiessä tai aivastaessa. 
  • Ylivuotoinkontinenssissa johtuen eturauhasen liikakasvusta miehillä tai hankalista laskeumista naisilla rakko ei tyhjene juurikaan vaan vuotaa yli.

Ota yhteys lääkäriin, jos…

• Käyt öisin useammin kuin kahdesti vessassa.
• Virtsaamistarve päivisin on enemmän kuin kahdeksan kertaa.
• Rakko häiritsee arkista toimintaa. Joudut ehkä käymään pissalla kesken lenkin, tai alat valikoimaan menoja sen mukaan, miten pääset vessaan.
• Huomaat rakon toiminnassa pitkäaikaisia muutoksia, joihin ei löydy selittäjää.
• Et pysty pidättämään pissaa.

Autat lääkäriä diagnoosin tekemisessä, kun…

• Pidät virtsaamispäiväkirjaa 2-3 päivän ajan ja listaat siihen vessakäyntisi, mitatun virtsamäärän sekä juodut nesteet määrineen. Virtsaamispäiväkirja antaa arvokasta informaatiota hoitohenkilökunnalle.
• Kirjaat ylös sairautesi ja lääkityksesi.
• Valmistaudut kertomaan suolesi toiminnasta.
• Muistat kertoa mahdolliset virtsatientulehdukset ja niiden aiemmat hoidot sekä ajankohdat.
• Kuvailet rakon häiritsevintä oiretta. Onko pahin oireesi äkillinen kiire vessaan? Vai karkaako pissa ponnistaessa tai yskiessä? Tai kenties joku muu?

Next article