Etusivu » Intiimiterveys » Jätä erektiohäiriö historiaan – 6 syytä vaivaan
Erektiohäiriö

Jätä erektiohäiriö historiaan – 6 syytä vaivaan

Kuva: Unsplash

Erektiohäiriöiden syntyyn vaikuttavat hyvin monenlaiset tekijät. Keski-ikäisillä miehillä suurin yksittäinen ongelmien aiheuttaja on stressi. Asiaan voi kuitenkin merkittävästi vaikuttaa omilla elintavoillaan.

1. Psyykkiset syyt

Suurin osa miehistä kokee ainakin jossain määrin henkisten tekijöiden vaikuttavan erektio-ongelmiin. Jännittäminen ja suorituspaineet sekä erilaiset parisuhdeongelmat voivatkin häiritä erektiota niin tuoreissa kuin vakiintuneimmissa suhteissa. Erilaisilla masennustiloilla ja ahdistuneisuushäiriöillä on myös negatiivinen vaikutus erektioon.

2. Testosteroni

Testosteronivaje on hyvin merkittävä erektiohäiriöiden syy. Tyypillisimmin vajeen oireita, haluttomuutta ja erektio-ongelmia, esiintyy noin 50-vuotiailla miehillä. Vajetta aiheuttaa myös työstä, liiallisesta treenaamisesta tai parisuhdeongelmista johtuva stressi. Lisäksi on joitakin sairauksia, jotka aiheuttavat testosteronivajetta.

3. Lääkitys

Monilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia, jotka hankaloittavat erektiota. Noin 15 prosenttia kaikista erektiohäiriöistä aiheutuukin lääkkeiden sivuvaikutuksista. Eniten ongelmia aiheuttavat verenpainelääkkeet ja eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun tarkoitetut lääkkeet. Lisäksi suurin osa masennuslääkkeistä aiheuttaa erektiohäiriöitä.

4. Ikä

Iän myötä kaikki seksitoiminnot heikentyvät ja myös erektiohäiriöt lisääntyvät. Syynä tähän ovat ikääntymisen aiheuttamat muutokset elimistössä sekä sairauksien ja lääkitysten lisääntyminen. Vähintään elämäntapamuutoksia vaativia erektiohäiriöitä esiintyy 35 prosentilla keski-ikäisistä, 40–65-vuotiaista miehistä.

5. Elämäntavat

Tupakointi ja ylipaino jopa kolminkertaistavat erektiohäiriöiden riskin. Suurimpana yksittäisenä syynä stressi vaikuttaa hyvin haitallisesti kaikkiin seksitoimintoihin. Ongelma on korostunut erityisesti 2000-luvulla. Alkoholin ja muiden päihteiden vaikutus on myös merkittävä. Liikunnan harrastamisella riskin voi sen sijaan puolittaa.

6. Sairaudet

Monet sairaudet aiheuttavat erektiohäiriöitä. Suurimpina syinä yli 50-vuotiailla miehillä ovat sydän- ja verisuonitaudit sekä korkea kolesteroli ja diabetes. Häiriöiden taustalla voivat olla myös erilaiset eturauhasen sairaudet kuten syöpä, liikakasvu tai tulehdus. Hermorataperäisistä syistä suurimpina ovat lantion alueen leikkausten jälkitilat.

Next article