Etusivu » Intiimiterveys » Eturauhassyöpä tulee shokkina – näin se heijastuu seksielämään
Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä tulee shokkina – näin se heijastuu seksielämään

Kaikista eturauhassyövän hoitomuodoista seurauksena on erektiohäiriö, johon on olemassa hoitoja. Kuva: Unsplash

Eturauhassyövän diagnoosin kuuleminen on miehelle vaikea paikka ja ensimmäiseksi mieleen eivät tule seksuaaliasiat, kun mielessä on huoli vakavan sairauden aiheuttamista ongelmista. Kysymykset nousevat joka tapauksessa esille viimeistään hoitojen loputtua.

– Toivomme aina, että miehen puoliso tulisi mukaan hoitoneuvotteluun, jolloin voimme kertoa pariskunnalle, mitä eturauhassyövän hoito tarkoittaa ja mitä vaikutuksia sillä on mm. myöhempään seksielämään, selvittää urologian dosentti Juha Koskimäki Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

– Puolison tuki ja läsnäolo on erittäin tärkeää vaikean sairauden aikana.

Eturauhassyövän hoito

Eturauhassyöpää hoidetaan yksilöllisesti syövän ärhäkkyyden, levinneisyyden, sekä potilaan iän, muiden sairauksien ja yleiskunnon perusteella.

Syövän ärhäkkyyttä arvioidaan kudosnäytteestä ja syövästä annetaan niin kutsuttu Gleasonin luokitus asteikolla 6-10. Mitä korkeammat pisteet testistä saa, sitä ärhäkämpi tauti on kyseessä. Hoidon valintaan vaikuttaa myös merkittävästi kasvaimen levinneisyys, joka ilmaistaan TNM-luokituksella.

Hoitovaihtoehdot ovat ei-levinneessä taudissa leikkaus sekä sädehoito ja levinneessä taudissa hormonihoito sekä kemoterapia. Levinnyttä tautia ei valitettavasti voida hoitaa parantavasti.

– Kaikista hoitomuodoista seurauksena on erektiohäiriö, johon on olemassa hoitoja. Leikkauksen jälkeen ei tule enää siemennestettä, mutta orgasmikyky säilyy.

Myös sädehoidon jälkeen siemennesteen eritys hiipuu. Haluttomuus liittyy erityisesti hormonihoitoon.

Selvitä oireiden syy nopeasti

Eturauhassyöpä voi piilotella, sillä se ei anna itsestään erityisiä merkkejä, mikä tekee sairaudesta arvaamattoman. Ominaisia oireita paikalliselle eturahassyövälle ei ole, mutta virtsaamisvaivat voivat olla yksi eturauhasen syövän oire.

– Virtsaamisoireiden syy tulisi kuitenkin aina lääkärin selvittää mahdollisimman nopeasti, sillä oireiden laadun perusteella diagnoosia ei voi määrittää.

Vaikka eturauhassyöpä on vakava sairaus, siihen on käytettävissä tehokkaita hoitoja. Osa löydetyistä eturauhassyövistä on ns. kilttejä syöpiä ja hyvin hoidettavissa.

– Osa eturauhassyövistä on valitettavasti ärhäkkäämpiä, eikä hoito aina ole parantavaa, mainitsee Koskimäki.

FAKTAA ETURAUHASSYÖVÄSTÄ:
■ Vuosittain löydetään yli 4000 uutta tapausta.
■ Riski sairastua nousee 50 ikä-vuoden jälkeen, mutta sairautta esiintyy joskus nuoremmillakin.
■ Sairastuneiden keski-ikä on noin 70 vuotta.
■ Verestä mitattava PSA-arvo kertoo eturauhasen tilasta.
■ Jos miehen isällä tai veljellä on ollut eturauhassyöpä – PSA-mittaus on tärkeä.
■ Virtsaamisongelmat voivat olla oire eturauhasen sairaudesta.

Next article