Luonnossa liikkuessa punkeilta suojautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos punkki kuitenkin puraisee ja puremakohtaan nousee parin viikon sisällä tasavärisesti tai rengasmaisesti leviävä ihottuma, lääkäriin kannattaa hakeutua turhia viivyttelemättä.
Levinneessä tautimuodossa tavataan myös niin sanottua reumatologista borrelioosia, joka on tyypillisimmillään yhden tai useamman nivelen aiheuttama turvottava niveltulehdus.
– Luonnossa liikuttaessa vaatetuksen valinnalla on puutiaisilta suojautumisen kannalta merkitystä: karvaisia vaatteita ei kannata käyttää, ja vaaleista vaatteista puutiaiset on helpompi havaita ja ravistella pois. Kotieläimiä ei kannata ottaa omaan sänkyyn, ohjeistaa Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan infektiotautien professori Jarmo Oksi.
Voidaan laskea, että punkki puree Suomessa noin kaksi miljoonaa kertaa vuosittain. Väkäsekäs imukärsä auttaa puutiaista pysymään ihoon kiinnittyneenä veriaterian ajan jopa useita vuorokausia. Se voi kuitenkin irrottautua myös itsestään tai raapaisusta, joten puutiaisen havaitseminen ei ole välttämätön edellytys puutiaisvälitteisen infektion saamiselle.
Jarmo Oksin mukaan punkin puremasta ei tarvitse hätääntyä. Pelkkä puutiaisen pisto ei ole aihe antibioottikuuriin eikä myöskään verikokeisiin. Jos puutiainen löytyy iholta, se kannattaa kuitenkin irrottaa mielellään saman päivän aikana. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erilaisia välineitä.
Antibioottihoitoa
Borrelioosista tavataan useita erilaisia tautimuotoja. Ylivoimaisesti tunnetuin niistä on iholle tuleva ”vaeltava punoitus” eli erythema migrans (EM). EM ilmaantuu yleensä parin viikon kuluessa tasavärisesti tai rengasmaisesti leviävänä punoituksena pistokohdan ympärille.
Luonnossa liikuttaessa vaatetuksen valinnalla on puutiaisilta suojautumisen kannalta merkitystä.
Levinneessä taudissa neurologinen oireisto on yleisin. Neurologisista oireistoista tunnetuin on kasvohalvaus. Tämän lisäksi yleisiä ovat hermojuuritulehdukset ja vähäoireiset aivokalvontulehdukset.
Reumatologinen borrelioositapaus on tyypillisimmillään yhden tai useamman nivelen aiheuttama turvottava niveltulehdus. Nivelkipuilu on niin tavallista monista syistä johtuvana, että sitä yksistään ei voi pitää diagnoosiin oikeuttavana, vaikka borrelia-vasta-ainetestin tulos olisikin positiivinen.
Jarmo Oksin mukaan selvästi muita oireistoja harvemmin borrelia voi joskus aiheuttaa myös häiriöitä sydämen sähköisessä radastossa sekä erilaisia silmäoireita.
– Kaikkia levinneitä tautimuotoja hoidetaan useimmiten 3-4 viikon mittaisella antibioottikuurilla, joka annetaan tapauskohtaisen ratkaisun perusteella joko suonensisäisesti tai tabletteina, Oksi päättää.