Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Miehen seksuaalisuuteen vaikuttavat monet asiat
Seksuaaliterveys

Miehen seksuaalisuuteen vaikuttavat monet asiat

Miehillä tyypillisiä terapeutille tulon syitä ovat toiminnalliset ongelmat. Kuva: Unsplash

Seksuaalisuus on laaja, herkkä elämän osa-alue, josta voi olla vaikea puhua. Kuitenkin mitä pidempään ongelmien käsittelyä lykkää, sitä monimutkaisempia niistä voi muodostua.  

Miksi seksuaaliterapeutille tullaan?

Seksuaaliterapeutti, logoterapeutti Elina Tanskanen toteaa, että miestenkin seksuaalisuuteen kohdistuu monenlaisia karkean yleistäviä stereotypioita.

− Seksuaalisuus ei ole omassa lokerossa eristyksissä muusta elämästä. Seksuaalinen hyvinvointi vaikuttaa myös muuhun elämään, hän sanoo.

Tanskanen kertoo, että seksuaaliterapiaan tullaan mitä moninaisimmista syistä. Yleisimpiä ovat vaikeudet kiihottua ja/tai saada orgasmi, seksuaalisen halun puute, ihmissuhdeongelmat sekä kehoon ja seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset.

Miehillä tyypillisiä terapeutille tulon syitä ovat toiminnalliset ongelmat.

− Asiakas on jo saattanut käydä erikoislääkärillä selvittämässä fysiologista puolta. Perussairaudet ja lääkitys tulee aina kartoittaa erektiohäiriöissä, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), psykoterapeutti Antti Ervasti toteaa.

Ajoissa kerimään asioita auki

Monet ovat ongelmiensa kanssa yksin hyvin pitkään. Ervastin mielestä apua kannattaa hakea varhaisessa vaiheessa – se on vahvuuden merkki.

− Kun seksi assosioituu negatiivisesti, parisuhteen luominen voi tuntua pelottavalta ja elintila kaventua. Jokainen epäonnistuminen voi lisätä riittämättömyyden tunnetta, Ervasti sanoo.

Tanskasen mukaan joskus toinen osapuoli ei halua tulla pariterapiaan tai häntä pelottaa liikaa ajatus pariterapiasta. Kuitenkin se jo auttaa, että toinen työstää tilannetta.

– Jos terapia jännittää, niin sekin kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi. Olemme kaikki ainutlaatuisia yksilöitä ja terapeuttina kuulostelen sitä, mitä kukin asiakas itse kyseenalaistaa ja millaista muutosta hän toivoo.

Seksuaalisuus, jonka osa seksi on, muuttuu läpi elämän. Se voi toimia suurena voimavarana ja kaikilla on oikeus nauttia siitä. Omat tarpeet ovat luvallisia, kunhan ne eivät vahingoita toista, Ervasti summaa.

Next article