Etusivu » Hyvinvointi » Raudanpuute ei aina tarkoita anemiaa
Raudanpuute

Raudanpuute ei aina tarkoita anemiaa

Raudanpuute ilman anemiaa on naisilla tavallinen mutta silti valitettavan alidiagnosoitu ongelma. Kuva: Getty Images

Raudanpuute ilman anemiaa on naisilla tavallinen, mutta alidiagnosoitu ongelma. Sen oireet voivat kuitenkin olla yhtä voimakkaat kuin raudanpuuteanemiassakin. 

Mitä on raudanpuute ja alhainen ferritiini?

Ferritiini on rautaa sitova proteiini, joka kertoo elimistön rautavarastojen tilasta. Alhainen ferritiinipitoisuus on merkki raudanpuutteesta. Raudanpuute on tavallista etenkin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, sillä se johtuu usein runsaista kuukautisvuodoista, raskauksista tai pitkästä imetyksestä. Myös liian vähäinen raudan saanti esimerkiksi kasvisruokavaliosta tai anoreksiasta johtuen tai raudan huono imeytyminen voivat olla syynä raudanpuutteeseen. Ferritiiniarvot voidaan selvittää laboratoriotutkimuksilla. Raudanpuutetta ei kuitenkaan arvioida ainoastaan ferritiinipitoisuuden perusteella, vaan arvioinnissa tulee kokonaisvaltaisesti huomioida potilaan oireet sekä yksilölliset raudanpuutteelle altistavat tekijät.

Mitkä ovat raudanpuutteen yleisimmät oireet?

Raudanpuute näkyy tavallisesti yleisenä fyysisenä jaksamattomuutena sekä voimakkaana unen tarpeena. Muita fyysisiä oireita ovat esimerkiksi suorituskyvyn lasku, korkea syke ja sydämen tykytys, kalpeus, päänsärky, hengästyminen, huimaus, lihasheikkous, kynsien haurastuminen, kuiva iho ja hiustenlähtö. Raudanpuute voi näkyä myös ajattelun hidastumisena ja niin sanottuna aivosumuna, muistihäiriöinä sekä keskittymiskyvyn vaikeuksina.

Voiko raudanpuutetta esiintyä ilman anemiaa?

Raudanpuute ilman anemiaa on naisilla tavallinen mutta silti valitettavan alidiagnosoitu ongelma. Miehillä sitä esiintyy harvemmin, ja taustalla on usein jokin sairaus. Suuri osa raudanpuutteesta tulkitaan väärin ja yritetään hoitaa masennuksena. Raudanpuuteanemia ja raudanpuute ilman anemiaa voivat molemmat oireilla yhtä vahvasti. Niiden taustasyyt ovat samoja, ja molemmat aiheuttavat häiritseviä oireita ja ovat myös terveydelle haitallisia.

Riittääkö hemoglobiini määrittämään rauta-arvon?

Elimistön rautapitoisuus määritetään tavallisesti veren hemoglobiinista. Pelkkä hemoglobiini ei kuitenkaan vielä kerro kaikkea, ja ihminen voi kärsiä raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiiniarvo olisi hyvä tai jopa korkea. Hemoglobiinin mittaamisen lisäksi pitäisi mitata ainakin myös ferritiinivarastoraudan arvot.  

Mitä on rautainfuusio?

Rautainfuusiossa eli suonensisäisessä rautahoidossa rautaa annostellaan suoraan potilaan suoneen. Raudanpuutteen ensisijainen hoitomuoto on suun kautta otettavat rautavalmisteet, mutta rautainfuusiota voidaan harkita, mikäli potilaalla on esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa tai tulehduksellinen suolistosairaus. Rautainfuusio voi olla paikallaan myös silloin, jos suun kautta otettavat rautavalmisteet aiheuttavat voimakkaita haittavaikutuksia tai jos raudanpuute ei korjaudu rautavalmisteita nauttimalla. 

Runsaasti rautaa sisältäviä ruoka-aineita:

  • Täysjyväpasta
  • Ruis- ja kauraleipä
  • Tofu
  • Kikherneet
  • Mantelit ja pähkinät
  • Siemenet (seesamin- ja hampunsiemenet)

Artikkeliin haastattelun antoi Tom Widenius.

Next article