Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Piritta Hagman: ”Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa mielen, kehon ja tunne-elämän symmetriaa”
Inspiraatio

Piritta Hagman: ”Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa mielen, kehon ja tunne-elämän symmetriaa”

Piritta Hagman pyrkii syömään mahdollisimman monipuolisesti ja eettisesti. Kuvat: Jonna Mononen, Hiukset ja meikki: Katja Teinilä

Hyvinvoinnin ammattilainen Piritta Hagman uskoo luomuruokaan, voimaharjoitteluun sekä lempeyteen omaa itseä kohtaan.

Terveellinen ruokavalio, kunnon yöunet, riittävä määrä liikuntaa ja runsaasti vettä – terveysohjeiden litania on tuttu meille jokaiselle. Olemme kuitenkin kaikki myös yksilöitä, ja naisten fysioterapeutti Piritta Hagmanin mielestä kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaakin nimenomaan mielen, kehon sekä tunne-elämän symmetriaa.

– Vaikka kuinka keskittyisi ravintoon ja sopivaan liikuntaan, mutta elämästä ei löydy sisältöä tai ei tunne kuuluvansa mihinkään, keho ja mieli eivät voi olla täysin tasapainossa, Hagman sanoo.

Olen huomannut, että kun pääasiassa syö hyvin, keho osaa kertoa paremmin mitä tarvitsee.

Hagman pyrkii itse syömään mahdollisimman monipuolisesti, värikkäitä kasviksia ja laadukasta proteiinia painottaen. Kotona tehdään ruoan suhteen myös paljon eettisiä valintoja, ja kaapista löytyykin usein luomumaitoa, -lihaa ja -kananmunia sekä lähituotettua ruokaa ja sesongin mukaisia ruoka-aineita.

– Olen huomannut, että kun pääasiassa syö hyvin, keho osaa kertoa paremmin mitä tarvitsee. Sitä on hyvä opetella tarkkailemaan.

Kehosta kannattaa pitää huolta

Ajan myötä Hagman on oppinut myös, minkälaisesta liikunnasta keho hyötyy. Hänen tavoitteensa on vielä 80-vuotiaana olla mahdollisimman hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa.

– Sekä aivot että keho tarvitsevat voimaharjoittelua ja sopivia raaka-aineita. Omasta kehosta tulee pitää huolta, aktiivinen kannattaa olla pitkin päivää ja minimoida samassa asennossa oleminen. Seuraava asento on aina paras asento!

Muun muassa äitiysfysioterapeutiksi, ravintoterapeutiksi ja doulaksi opiskellut Hagman painottaa usein asiakkailleen myös, kuinka erityisesti vahvat alaraajat sekä vahva pakaralihas varmistavat jaksamisen ja toimintakyvyn vanhuuteen asti.

Kohtele itseäsi kauniisti

Kolme lasta maailmaan saattanut Hagman puhuu lantionpohjasta mielenkiintoisena ja niin tärkeänä osana kehoa, että sen toiminnan ymmärtäminen olisi hänen mielestään hyödyllistä kaikille sukupuoleen katsomatta.

– Erityisen tärkeää lantionpohjan toiminnan ymmärtäminen on tytöille ja naisille. Olisi hyvä päästä tilanteeseen, jossa nuoret naiset kävisivät saamassa tietoa jo murrosiässä tai viimeistään raskautta suunnitellessa. 

Hagman toivoo erityisesti naisten oppivan kokonaisvaltaisesti kuuntelemaan paremmin omaa sisintään.

– Kehotan jokaista naista rohkeasti arvottamaan omat tarpeensa korkeammalle. Olen sitä mieltä, että naisten tulisi uskaltaa rohkeammin pyytää apua, vaatia ennaltaehkäisevämpää hoitoa sekä kohdella itseään huomattavasti lempeämmin.

Next article