Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Kipuilua unen kanssa?
Krooninen kipu

Kipuilua unen kanssa?

Kuva: Unsplash

Kipu häiritsee unta, ja univaje lisää alttiutta kivulle. Unihäiriöiden hoitaminen parantaa kipupotilaan elämänlaatua ja yleensä myös itse kipua. Suuri osa kipupotilaista kärsii elämänlaatua heikentävistä unihäiriöistä.

– Kipu hankaloittaa nukahtamista ja kun uni tulee, pian kipu jo herättää. Pienikin asennonvaihto voi olla niin kivulias, että se katkaisee unen, kipulääketieteen professori Eija Kalso sanoo.

Univaje altistaa kipupotilaan edelleen muille sairauksille.

– Univaje lisää kipuherkkyyttä ja altistaa masennukselle. Unihäiriöiden on myös todettu edeltävän useita kroonisia sairauksia, Kalso kertoo unen häiriintymisen laajasti elämään ja terveyteen vaikuttavista seurauksista.

Uni hoitaa kipua

Unihäiriöiden hoitaminen vähentää kipua, kohentaa mielialaa ja parantaa kipupotilaiden kognitiivista kykyä.

– Unta voidaan hoitaa huolehtimalla yleisestä unihygieniasta, kuten säännöllisestä rytmistä, makuuhuoneen olosuhteista ja unta tukevista ravitsemus- ja liikuntatottumuksista. Lisäksi monista psykologisista hoitomuodoista on apua. Kun mieli rauhoittuu, uni tulee helpommin, professori neuvoo.

– Tärkeää on tietenkin hoitaa myös itse kipua. Osa kivunhoidossa käytettävistä lääkkeistä vaikuttaa positiivisesti myös unen laatuun, Kalso jatkaa.

Unihäiriöihin kehitetään jatkuvasti uusia hoitomuotoja.

– HUS:lla on kehitetty kännykkäsovellus uniongelmien hoitoon, ja suomalaiset tutkijat ovat olleet eturintamassa kehittämässä nykyaikaisia mittareita uniongelmien seurantaan, Kalso antaa esimerkkejä edistysaskelista.

Next article