Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Avanne ei estä elämää
Inspiraatio

Avanne ei estä elämää

Kuva: Adobe Stock

Leena Montolle asennettiin sekä virtsa- että paksusuoliavanne 56 vuotta sitten hänen ollessa vain kuuden vanha. Vuosien kokemuksella hän tietää, että enää avanne ei juurikaan haittaa elämää.

Montolle asennettiin kaksi avannetta synnynnäisten epämuodostumien seurauksena.

– Minulla oli avoin virtsarakko vatsapeitteen päällä sekä umpinainen peräaukko, jota jouduttiin venyttämään. Venyttämisen myötä meni pidätyskyky.

Ensimmäinen Montolle asennettu avanne oli kaksipiippuinen, jolloin uloste ja virtsa tulivat samaan pussiin.

– Se oli hyvin epäkäytännöllistä ja hankalaa, avannesidokset olivat tuolloin huonoja ja virtsa ja uloste vuosivat ohi sidoksen. Piti laittaa rättiä ja sanomalehtiä, jotta pystyi yöllä nukkumaan, ja iho oli sidoksen liimasta vereslihalla. Mihinkään ei uskaltanut lähteä, kun aina vuosi jostain, eikä sosiaalista elämää juuri sen vuoksi ollut, Leena muistelee lapsuus- ja nuoruusaikojaan.

Vertaistukitoimintaa ja maailmanmatkailua

Leenan elämä muuttui 80-luvulla avannesidosten kehittyessä. Nykyisillä avannesidoksilla Monto elää normaalia elämää. Viimeiset 20 vuotta hän on toiminut sihteerinä ja vertaistukihenkilönä avanneleikatuille Ilco Uusimaa ry:ssä. Suosikkiharrastuksiin kuuluvat vapaaehtoistyö, käsityöt, pyöräily ja matkustaminen.

– Vertaistukihenkilönä tapaan juuri leikattuja avannepotilaita, jotka kysyelevät, mitä en voi tehdä. Vastaan, etten voi nyrkkeillä enkä harrastaa painonnostoa, mutta niistä tuskin olisin kiinnostunut muutenkaan. Maailmanmatkailu sen sijaan sujuu hyvin, kun vain ottaa riittävästi tarvikkeita mukaan, ettei tulee kirjaimellisesti hätä käteen, Monto naurahtaa.

Hyväksyntä lähtee itsestä

Monto kannustaa avanteen kanssa eläviä hakeutumaan vertaistuen piiriin. Yhdessä muiden kanssa huomaa, ettei se avanne olekaan mikään maailman kaatava juttu. Sen jälkeen se ei yleensä ole sitä muillekaan.

– Se on se vieraus, mikä pelottaa. Virtsaa ja ulostetta pidetään likaisena ja saastaisena. Vaikka sama virtsa ja uloste se on muillakin. Meillä erona on vain se, että joudumme työskentelemään sen kanssa naamatusten. Mutta kun avanteen hyväksyy itse, myös muut voivat sen hyväksyä, Monto tietää.

Next article