Etusivu » Hengityselimet » Uniapnea – hoidettavissa oleva kansantauti
Unihäiriöt

Uniapnea – hoidettavissa oleva kansantauti

uniapnea
uniapnea
Uniapneaa sairastavalla unen laatu heikkenee, siksi sairauden ensimmäinen seuraus on väsymys. Kuvat: Getty Images

Miikka Peltomaa

erikoislääkäri, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, Coronaria

Suomessa arvioidaan olevan miljoona uniapneaa sairastavaa, joista 80 prosenttia on diagnosoimatta. Uniapnea voidaan selvittää ja hoitaa helposti.

Uniapnean aiheuttaa ahdas hengitys ja hapenpuute yön aikana.

Uniapneassa uni muuttuu koiranuneksi, joten sen ensimmäinen seuraus on väsymys. Usein uniapneassa virtsaneritys tihentyy yöaikaan, jolloin joutuu käymään öisin vessassa. Kuorsaus ja hengityskatkokset ovat hälytysmerkkejä uniapneasta.

Hengityskatkoksista aiheutuva toistuva hapenpuute on riskitekijä monille sairauksille.

– Uniapnea on merkittävä verenpainetaudin ja sokeritaudin aiheuttaja, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa Coronariasta.

Peltomaa lisää, että uniapnea ruokkii esimerkiksi muistisairauden sekä sydän- ja verisuonitautien syntyä.

– Jos epäilee uniapneaa, kannattaa se ehdottomasti selvittää ja ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa. Lääkäri arvioi tutkimuksen tarpeen ja tarvittaessa ohjaa tutkimukseen.

Uniapnean tutkiminen on helppoa

Hoitavalle lääkärille herää uniapneaepäily potilaan kertomista oireista ja mahdollisista uniapneaan viittaavista muista sairauksista tai ominaisuuksista.

– Uniapneadiagnoosi varmistetaan omassa sängyssä tehtävällä unitutkimuksella, jossa rekisteröidään hengitys, veren happipitoisuus ja pulssi sekä nukkumisasennot.

Laitteen keräämistä tiedoista lääkäri arvioi hengityshäiriöiden määrän ja määrittelee uniapnean vaikeusasteen.

Uniapnean hoito parantaa elämänlaatua

– Noin puolella uniapneapotilaista tauti on lievä, jolloin hoito voi olla alaleuan asentoa tukeva uniapneakisko. Myös painonpudotus ja selällään nukkumisesta luopuminen voivat olla hoitokeinoja.

Keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa hoidetaan CPAP-laitteella. Se tarjoaa hengitettäväksi tavallista huoneilmaa kevyellä ylipaineella, joka pitää hengitystien turvallisesti avoimena koko yön ajan.

– Bonuksena laite tarjoaa ilman kevyesti kostutettuna, josta hengitystiet ja keuhkot tykkäävät, Peltomaa lisää.

Uniapnean hoito on kehittynyt valtavasti viime vuosina.

Erikoislääkäri kertoo, että CPAP-laitteen käyttö on helppoa. Ammattitaitoinen hoitaja auttaa potilaan alkuun laitteen käytössä sekä löytää potilaalle parhaiten sopivan maskin. Niitä on olemassa kymmeniä eri kokoja ja malleja.

– Tietämättömyys uniapnean haitoista ja hoidon helppoudesta on CPAP-hoidon onnistumisen suurin este. Hoito on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Kuorsaukseen verrattuna laitehoidon tuottama hiljaisuus on potilaiden puolisoiden mukaan taivaallista.

Uniapnean hoidon seurantakäynneillä Peltomaa kuulee usein, kuinka potilaan elämänlaatu on parantunut laitteen käyttöönottamisen jälkeen. Eräs potilas oli kärsinyt väsymyksestä jo kauan ja nukahtanut aina sohvalle puoliyhdeksän uutisilla.

– Seurantakäynnillä hän kertoi, että nauttii nyt hereillä niin säätiedotuksen kuin urheiluruudun, Peltomaa muistelee.

Next article