Etusivu » Hengityselimet » Keuhkoahtaumatauti etenee hitaasti ja voi olla oireetonkin
Keuhkosairaudet

Keuhkoahtaumatauti etenee hitaasti ja voi olla oireetonkin

Kuva: Getty Images

Keuhkoahtaumatauti on etenevä keuhkosairaus, joka liittyy yleensä tupakointiin. Sairauden etenemiseen, ennusteeseen ja sairastuneen omaan toimintakykyyn voi vaikuttaa omilla elintavoillaan.

Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo, että keuhkoahtaumatauti alkaa yleensä keuhkojen jatkuvasta altistumisesta tupakansavulle.

– Keuhkoputkien limakalvoille ja keuhkokudokseen syntyy krooninen tulehdus, joka vaurioittaa vähitellen ilmateiden ja keuhkorakkuloiden seinämiä. Tämä johtaa hitaasti keuhkoputkien ahtautumiseen ja keuhkolaajentumaan, jolloin keuhkot menettävät normaalin kimmoisuutensa, Puolanne kuvaa sairauden alkamista.

Alkuvaiheen oireina ilmenee ponnistusta vaativan liikunnan aikaista hengitysteiden vinkunaa ja hengen ahdistusta. Myöhemmin oireita tulee jo vähäisesti kuormittavastakin liikunnasta, jolloin sairastunut alkaa helposti vältellä pientäkin rasitusta. Puolanteen mukaan oireet heikentävätkin työ- ja toimintakykyä.

– Sopivalla hoidolla oireita voidaan helpottaa, vaikka keuhkomuutoksia ei voida kokonaan parantaa, hän toteaa.

Keuhkoahtaumataudin vakavuus vaihtelee yksilöllisesti. Taudinkuvaan vaikuttavat lisäsairaudet sekä pahenemisvaiheet.

Taudin pahenemisvaiheessa liikkuminen ja arkiset toiminnat saattavat vaikeutua lisääntyvän hengenahdistuksen myötä. Tällöin avaavia lääkkeitä tarvitaan tavallista enemmän. Lääkehoitoa annetaan joko oireiden tai pahenemisvaiheen ehkäisemisen vuoksi.

– Jos oireita ei ole, ei tarvita myöskään lääkettä, muistuttaa Puolanne.

PEP-tekniikalla saadaan lima liikkeelle

Keuhkoissa olevan liman irtoamista voi tehostaa PEP-tekniikalla, joka perustuu vastapaineen käyttöön uloshengityksen aikana.

– Tällöin keuhkojen sisäiset paineolosuhteet muuttuvat ja pienten hengitysteiden väliset ilmatiehyet avautuvat. Ilma pääsee kulkemaan keuhkojen ääriosiin liman täyttämien keuhkoputkien ohi. Kun uloshengitys on aktiivista, ilma työntää liman edellään ylös ja voidaan yskäistä ulos, kuvailee Puolanne PEP-tekniikkaa.

Vastapaineen aikaansaamiseksi keuhkoihin tarvitaan puhalluspullo, joka voi olla noin litran suuruinen. Sen pohjalle laitetaan 10 cm vettä. Pulloon asetetaan 50–70 cm pitkä muoviletku, halkaisijaltaan 7–10 mm. Letkun kautta puhalletaan ilmaa kunnes vesi kuplii. Tätä toistetaan 10 kertaa, jonka jälkeen hönkäistään lima pois keuhkoista. Puhallussarja toistetaan pari, kolme kertaa.

Next article